Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aida Birinxhiku: …SD och högerregeringen sviker väljarna

Under valrörelsen lovade Sverigedemokraterna och regeringspartierna dyrt och heligt att ett högkostnadsskydd för höga elpriser skulle vara på plats den 1 november. Enligt Ulf Kristersson skulle hushållens ekonomi “räddas i god tid före jul”. November börjar emellertid lida mot sitt slut och något högkostnadsskydd finns ännu inte i sikte. Statsministern har fortfarande inte återkommit med besked om datum för utbetalningarna eller en plan för hur utbetalningarna ska ske.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Sverigedemokraterna och högerregeringen gick även till val på stora sänkningar av drivmedelspriserna. Moderaterna lovade sänkta dieselpriser med 5 kronor per liter. Sverigedemokraterna lovade i sin tur en historisk satsning som skulle sänka dieselpriset med 10 kronor per liter och bensinpriset med 6,50 kronor per liter. I den nya budgeten blir resultatet endast 14 öre mindre för en liter bensin och 41 öre mindre för en liter diesel.

Sverigedemokraterna och regeringspartierna lovade satsningar på rättsväsendet som skulle innebära ett kriminalpolitiskt paradigmskifte. Sverigedemokraterna gick till val på att anslagen till rättsväsendet skulle höjas med 20 miljarder kronor. Det var enligt Jimmie Åkesson ett “ultimativt krav” för att Sverigedemokraterna skulle stötta den nuvarande regeringen. I regeringens budget får rättsväsendet ett ökat anslag med 1,4 miljarder, det vill säga endast en liten del av kakan.

Den utlovade skattesänkningen för låg- och medelinkomsttagare blir det inte heller något av. I den nya budgeten prioriterar Sverigedemokraterna och regeringen i stället att sänka skatten för höginkomsttagare med tusentals kronor.

Listan kan göras lång. Efter den första budgetpropositionen är det ännu tydligare att regeringen etablerat en ny doktrin för svensk politik som, i enlighet med Johan Pehrsons formulering, går ut på att säga en sak före valet och en annan sak efter valet. Låt oss kalla det för vad det egentligen är – ett svek mot väljarna.

Ovan nämnda löftesbrott undergräver inte bara förtroendet för regeringen, utan även politiken i stort. I oroliga tider som dessa är det viktigt att politiker håller det de lovat. Det handlar om människors förutsättningar att planera sitt liv när marginalerna i plånboken blir allt mindre. Med det sagt kräver oroliga tider en ansvarsfull ekonomisk politik. Att lova guld och gröna skogar i en valrörelse, väl medveten om att Sverige går in i en lågkonjunktur, är däremot allt annat än ansvarsfullt.

I den nya budgeten bryter Sverigedemokraterna och högerregeringen mot flera större vallöften samtidigt som de inte lyckas ta tag i de större samhällsutmaningarna. Kombinationen av svikna vallöften och avsaknaden av tillräckliga välfärdssatsningar, arbetsmarknadspolitiska insatser och klimatambitioner skapar oro för framtiden.

Det är inte, som Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt uttryckte det, “verkligheten som spökar”. Det är Sverigedemokraterna och regeringen som tycks ha levt i en annan verklighet under valrörelsen. Tyvärr är det väljarna som får betala dyrt för dessa verklighetsfrånvända vallöften – bokstavligt talat. Svenska folket förtjänar bättre.