Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Maria Haldesten: SD Halland kopierar MP:s kaosstrategi

Avspisad SD-politiker iklädde sig genast rollen som klassens stökpelle.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Stefan Jägnert (SD) måste ha imponerats stort av miljöpartiets språkrör. Så snart han fick chansen gjorde han vad Märta Stenevi bara talat om.

Således inledde den avspisade SD-politikerns höstens första regionfullmäktige med att försöka kuppa in en socialdemokrat till ordförandeposten.

Ett försök som misslyckades tack vare att socialdemokraterna vägrade svälja betet.

– Jag hoppas det inte är så här de tänker fortsätta. Det är inte att ta ansvar, sade Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Den som hoppas på ett mognare uppträdande framöver lär dock hoppas förgäves. Stefan Jägnert satte medvetet tonen direkt. Hans mål är uppenbarligen att skapa kaos. För att han kan. Och för att söndring är en härskarteknik.

Förmodligen hoppas Sverigedemokraterna skapa tillräckligt mycket oreda för att i slutändan kunna kuppa sig in i regionledningen.

På torsdagen förklarade Mikaela Waltersson att hon vägrar böja sig för hot. Men att döma av hur lättledda partierna i Varbergs nya ledning har varit, tror SD kanske att de även kan få M, KD och L på regionnivå att vekna?

När den tidigare Liberalen Mikael Bonde inte ens drar sig för att trampa på sin faders minne för att få en plats vid maktens grytor, finns förstås skäl att känna oro för att SD:s kaos-strategi ska lyckas.

Att styra i minoritet kräver sin politiker. Och uppgörelser över blockgränsen lär bli aktuella. Det kan till och med vara till fördel för både invånare och arbetstagare i Halland. Regionen står ju inför en krävande hantering av laddade sjukhusfrågor. …

Erfarenheten visar att stora omstruktureringar inom vården helst bör förankras brett. Det bäddar för stabilitet. Och i ett läge när det råder brist på viktig vårdpersonal är det extra angeläget att regionen framstår som en trygg arbetsgivare.

Av samma skäl är det klokt att hålla huvudet kallt och bemöta Jägnert likt en kaos-pilot förtjänar. Kerstin Nilssons (S) värdiga avböjande av SD-nomineringen var en bra början.