Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Med plexiglas kan anhöriga i ses igen.  
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT kod 9200
***BILDEN FÅR ENBART PUBLICERAS I SAMBAND MED TT:S NYHETSTEXT OM PERSONEN*** Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Med plexiglas kan anhöriga i ses igen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT kod 9200 ***BILDEN FÅR ENBART PUBLICERAS I SAMBAND MED TT:S NYHETSTEXT OM PERSONEN*** Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Maria Haldesten: Samvetslösa anhöriga trotsar besöksförbud

Bota isolering med smarta lösningar, inte smittfarliga regelbrott.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 29/7. Hundraåringar som kliver ut genom fönstren och försvinner är inte problemet – även om också äldre är ”Coronatrötta”. I stället tvingas en del äldreboende tampas med släktingar som, bokstavligt talat, tar fönstervägen in.

I Hallands grannregion har en kommun nu slagit larm om anhöriga som antingen smyger in eller ilskt knuffar bort personal för att tvinga sig in.

– Emellanåt har det tagit sig uttryck som inte är så positiva, säger Christina Wadell, områdeschef för Mölndals äldreboenden till Mölndals-Posten.

För knappt två veckor sedan kom ett besked från Socialstyrelsen att symptomfria personer som har antikroppar mot covid-19 kan undantas från besöksförbudet. Men Mölndals kommun har, precis som Falkenbergs och Varbergs, valt att ta det säkra före det osäkra.

Det är en klok strategi med tanke på hur illa smittan spridits på många boenden – och med tanke på den ökade smittrisk som finns i populära semesterkommuner. Dessutom råder fortfarande stor oklarhet kring vilka tester som är tillförlitliga och inte. Därför väntas besöksförbuden i Varberg och Falkenberg gälla augusti ut.

Kämpigt och sorgligt?

Isolering är förfärlig. Men tack och lov har många av våra äldreboenden hittat innovativa att möjliggöra säkra möten – med hjälp av skärmväggar i glas och modern teknik.

Det går förstås inte att krama någon genom en glasvägg. Och den där avsaknaden av beröring, som vi mår bra av, är inte bara jobbig. Den är ett slags hälsofara i sig, sett till det psykologiska välbefinnandet. Men att det finns anhöriga som hellre sprider livsfarlig smitta än respekterar förbud är svårbegripligt i ett läge där alla fortfarande diskuterar varför Sverige misslyckades med att hålla smittan borta från våra äldreboenden. Nonchalansen riskerar att drabba många, exempelvis andra äldre patienter och pressad personal.