Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Sökjus på hallänningar som göder kriminella gäng

Svenssons i Falkenberg och Varberg som köper knark har kommit orimligt lindrigt undan. Utmärkt att fler polisinsatser fokuserar på dem som finansierar organiserad brottslighet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ett antal kokainköpare i Halland kan räkna med hembesök av polisen. Inte för att de blivit tagna på bar gärning med näsan i vitt pulver. Deras beställningar, telefonnummer, och bostadsort har avslöjats under polisen i Västs omfattande spaningsinsats mot ett kriminellt nätverk.

I flera polisutsagor beskrivs köparna som ”vanliga Svenssons”.

- Exklusiviteten är en gammal bild. Den här typen av droger har normaliserats. Kundunderlaget är ganska varierat, förklarar Mats Palmgren, chef för Hallandspolisen.

Att droghandeln skulle ha minskat under pandemin, när färre kunnat gå på krogen, finns det inget som tyder på. Köparna har hittat andra sätt att förse sig med droger.

– Vi ser ett jämnt flöde av narkotika. Vi har gjort hyggliga beslag, berättar Mats Palmgren.

Faktum är att avslöjandena kring Enchrochat och Trojan Shield tyder på att Sverige har betydligt mer narkotikahandel än vad som tidigare antagits, vilket delvis kan förklara den ökade skottlossningen mellan kriminella gäng. De strider om marknadsandelar.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) sade i dagarna att många har skäl att oroa sig över att polisen ska knacka på dörren. Att polisen, genom sin insats, markerar att det inte är riskfritt att köpa narkotika är utmärkt.

Men funkar det att göra hembesök?

– Vi är inte ute efter att skrämmas. Har vi inte grund för tvångsåtgärder är syftet inte att låsa in misstänkt helgknarkande småbarnspappor. Vårt besök skall bli en väckarklocka. Och tillvägagångssättet är framgångsrikt! Finns det småbarn i hemmen, som i ett par fall nyligen i Halland, är vi dock skyldiga att också göra en orosanmälan till socialen, säger Krister Adolfsson, lokalpolisområdeschef i Kungsbacka.

Det är alltså det kan se ut. Köparen kan lika gärna vara din kicksökande granne som en spattig tonåring. En sak de alla har gemensamt är att de alltför sällan betänker hur deras köpvanor förstör samhället.

– Den som köper droger för eget bruk göder den kriminella marknaden och den typ av gäng som polisen tvingas ägna allt mer kraft åt, konstaterar Krister Adolfsson.

När statsministern pekade på det för ett par år sedan, sågades han dock hårt av bland andra Ulf Kristersson. Moderatledaren anklagade han statsministern för att bagatellisera frågan om organiserad brottslighet. Ändå borde det vara lika självklart att tala öppet om hur drogbrukarnas knarkköp påverkar narkotikahandeln som att torskarnas sexköp bidrar till människohandel. När polisen nu trappar upp kampen mot de kriminella gängen måste man ta in hela bilden. Helgknarkarna har en del av skulden för den otrygghet som så många pratar om. Inse det!