Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20210830 Centerpartiets ledare Annie Lööf håller sommartal på Carlhälls Gård på Långholmen i Stockholm. Foto Christine Olsson / TT kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT
STOCKHOLM 20210830 Centerpartiets ledare Annie Lööf håller sommartal på Carlhälls Gård på Långholmen i Stockholm. Foto Christine Olsson / TT kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Katarina Erlingson: Säkrad demokrati viktigast för Annie Lööf

Ledare 31/8. Förvånande nog avslöjade Annie Lööf redan på söndagen huvudnyheten i det sommartal som hölls under måndagen. Tillsammans med Linda Modig, med största sannolikhet partiets nya 1:e vice ordförande efter partistämman om några veckor, lyfte partiledaren fram behovet av en ny grundlag för att värna den "öppna, liberala demokratin" i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Annie Lööf är angelägen om att fri och oberoende media skyddas. Hat och hot mot journalister måste minska, för det hotar en fri och öppen debatt och därmed demokratin. De delar inom polisen som arbetar med detta ska därför enligt Centerpartiet förstärkas.

Lööf och Modig föreslår också att det ska bli svårare att ändra i grundlagen, vilket det snart börjar bli hög tid att ta tag i. Detta har varit en punkt, den sista, i januariöverenskommelsen men arbetet har inte kommit tillräckligt långt. Först i höst, i mitten av oktober, väntas utredningen som ser över vissa delar av valsystemet lämna sitt förslag. Ännu längre, ända till februari 2023, får vi vänta på förslag kring förstärkt skydd för demokratin och domstolars oberoende. Med tanke på vad som sker och har skett i bland annat Polen, Ungern och USA känns det oroväckande länge att vänta.

Det är en trygg partiledare som firar tio år i sin roll och vid partistämman i slutet av september kommer hon att väljas för ytterligare en tvåårsperiod. Trots den turbulens som varit i många partier är det få inom Centerpartiet som ifrågasätter Annie Lööf. De centerpartister som vill se en borgerlig regering är egentligen många, men de verkar förstå att det skulle ske till priset av att samarbeta med Sverigedemokraterna, något som de absolut inte är intresserade av.

Lööf kommer att få nya kollegor i partiets presidium när Anders W Johnsson slutar. Andre vice ordföranden, Fredrick Federley, har som bekant redan lämnat sitt uppdrag. Förutom ovan nämnda Linda Modig är Martin Ådahl föreslagen till 2:e vice ordförande. Kristina Yngwe lämnar efter valet som riksdagsledamot, men hon ställer upp för omval till det verkställande utskottet som ju väljs på två år. Det är bra att det blir en viss kontinuitet i ledningen av Centerpartiet. Den som tror att det kommer att bli svårt för C att kunna ersätta de ledamöter som lämnar riksdagen efter valet nästa höst har fel. Nomineringarna av Linda Modig och Martin Ådahl visar på att partiet fortfarande har mer än dugliga personer att "ta av". Det är klokt av Annie Lööf att lyfta fram de tilltänkta nya kollegorna, som nu gjorts i debattartikeln om demokratin.

I sitt sommartal tog Annie Lööf förstås upp flera andra stora politikområden, som händelserna i Afghanistan, klimatförändringarna, brottslighet och våld. Men självklart också de vanliga centerfrågorna. Hon efterlyste också mer samarbete och mindre prestige mellan partierna. Med tanke på sommarens politiska kris och tongångarna då lär det sistnämnda tyvärr dröja.