Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20101104
Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
STOCKHOLM 20101104 Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Adnan Dibrani: Ryssland berättigat uteslutet ur Europarådet

Jag är just hemkommen från ett historiskt möte med Europarådets parlamentariska församling. För första gången sedan organisationen bildades 1949 har den parlamentariska församlingen i bred enighet beslutat be regeringarna att utesluta en medlemsstat. Till följd av det brutala angreppskriget mot Ukraina kommer Ryssland inte längre att vara medlem av Europarådet.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Europarådet har det uttalade syftet att verka för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatliga principer. Ett villkor för att bli medlem i organisationen är att man respekterar och lever efter dessa principer. Det gör inte dagens Ryssland under Vladimir Putin.

Det har stått klart i flera år att Ryssland har varit på väg från demokrati till ett allt mer auktoritärt styre. Oppositionsledare har fängslats, demonstrations- och yttrandefriheten har begränsats och valen har varit omgivna av oegentligheter. Ändå har vi valt att överse med detta för att det varit så viktigt att ge ryska medborgare möjlighet till den insyn och rättigheter som medlemskapet ger. Efter Ryssland olagliga annektering av Krim var landet under några år suspenderat men har accepterats tillbaka.

Nu är det slut med överseendet. Rysslands angrepp på Ukraina är oprovocerat, olagligt och folkrättsvidrigt. Krigföringen har varit brutal med angrepp på civila och bombningar av mål som absolut inte är militära. Den har även följts av allt hårdare repression i Ryssland med blockering av sociala medier och förbud mot att ens kalla kriget ett ”krig”. Det är omöjligt att hävda att det här är uppträdanden som står i samklang med Europarådets principer. Det är heller inga undantag. Det är så här Putin vill att Ryssland ska styras. Därför har jag varit med och röstat om att utesluta landet ur Europarådet.

Om Ryssland någon gång i framtiden, efter Putin, har fått en regering som respekterar demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer så är de välkomna att söka medlemskap i Europarådet igen. Vi anklagar inte det ryska folket – ansvaret vilar helt och hållet på Vladimir Putin

Det Putin gör nu drabbar inte bara Ukraina. Jag kommer själv från förhållanden där min familj fått fly undan en liknande situation. Jag är född i Kosovo, ett land som Serbien betraktar som sin vagga – på samma sätt som Putin pratar om Kiev som alla ryska städers moder. Min familj fick en fristad i Sverige och här har jag alltid känt mig trygg, Mina barn har aldrig riktigt förstått varför mamma och pappa inte bor i sitt ursprungsland. Inte förrän nu. Min dotter kommer hem från förskolan och säger att hon har ont i magen. Hon undrar hur det ska gå för de som flyr undan bomberna i Ukraina. Hur gärna jag än vill skydda mina barn så går det inte. Kriget tränger sig på.

Jag hoppas att förhandlingarna ska ge resultat och att det snart blir fred i Ukraina. Det kommer inte automatiskt göra att Ryssland blir en demokrati men det kan åtminstone göra att barn slipper fly undan invasionen av sitt hemland.