Elsie Antonsson från DHR, Christofer Bergenblock (C) och Catrin Andersson (S).
Elsie Antonsson från DHR, Christofer Bergenblock (C) och Catrin Andersson (S). Bild: Jennie Persson

Katarina Erlingson: Rulla fram fler kreativa lösningar för Varberg

Att ta sig fram till fots i Varberg är enkelt för de flesta, möjligen med undantag om man har höga och spetsiga klackar. Men om man sitter i rullstol kan det vara en rejäl utmaning. För att inte tala om när man ser dåligt eller inte ser alls.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Cyklar, skyltar och bänkar har under sensommaren och hösten lappats med gula "varningstexter". Det är avsett att väcka uppseende och visa på att cykeln eller skylten är felplacerad. Alla ska kunna ta sig fram på ett säkert sätt i stan, inte bara unga och friska.

Det är referensgruppen för det kommunala tillgänglighetsrådet som är kreativa och vill uppmärksamma varbergarna på att alla behöver känner sig hemma i stadsbilden. Framåt årsskiftet kommer förhoppningsvis ett politiskt beslut om nya riktlinjer för hur butiker kan arbeta för att öka tillgänglighet för alla.

För ett tag sen var föreningen DHR kreativa och bjöd in några politiker. De fick provköra rullstol för att känna på hur en rullstolsburen upplever Varbergs centrum. Inte så lätt, minsann.

ANNONS

Politiker är oftast öppna för att lära sig mer, men för "vanligt folk" är det bedrövligt att förmågan att sätta sig in i andras situation är så dålig. Att obetänksamt slänga ifrån sig cykeln mitt på trottoaren är ett tydligt drag av egoism. Och den grundläggande förståelsen verkar saknas när man efter tillsägelse ändå sätter tillbaka den felplacerade skylten efter några timmar.

Det är bra att politiker ger sig ut i den berömda verkligheten, men det borde inte behövas. Tydligen är inlevelseförmåga och empati egenskaper som behöver övas upp för alla. Det måste börja redan i förskolan.

Lagstiftningen i Sverige reglerar tillgänglighet i bostäder och stadsutveckling, men verkar ändå inte vara tillräcklig. Det verkar vara något "nödvändigt ont" som tas med i planeringen utan någon känsla för varför.

Så kallad universell utformning - design som ska kunna vara användbar för alla utan speciell anpassning - används här och där, men hade behövt få ett rejält genomslag. Det är förstås enklare att få igenom när man bygger nytt, men borde kunna användas i befintliga miljöer.

Är till exempel trappstegen på torget i Varberg nödvändiga? De är visserligen utmärkta med vit färg, men är mest till besvär, även för personer utan rörelse- eller synproblem. Gatstenar som finns i stor mängd, behövs de av kulturskäl eller går det att hitta kompromisser? Som turist i spanska städer noterar man att trottoarerna har bekväma avfasningar i korsningarna. Det går inte att jämföra med svenska städer, där avfasningarna är mindre tydliga och betydligt smalare.

ANNONS

Stadsplaneringen behöver integrera dessa tankar på ett tydligare sätt, och med hjärta! Politikerna bör se till att Varberg jobbar med tillgänglighet på bred front där förståelse och inlevelseförmåga är viktiga delar.

Läs mer: Politiker sattes på prov av DHR

Läs mer: KTRR lappar cyklar som står i vägen

ANNONS