Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Robusthet i kris kan skapa nya möjligheter

Då och då dyker det upp olika analyser från konsultföretag som skickas till kommuner och media. Ofta är de intressanta, men man kan krasst konstatera att de ofta kommer som en förevändning för att göra reklam för företaget eller organisationen. Men man kan ändå dra ut lite godbitar ur analyserna som kan mana till eftertanke och förhoppningsvis ändring i ens organisation.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

För en tid sen kom rapporten " Regionernas kamp 2022" från analys- och rådgivningsföretaget WSP. Fokus i rapporten ligger på robusthet, vilket är särskilt intressant när vi går in i sämre tider. Sverige och stora delar av västvärlden har länge haft goda tider, men Rysslands invasion i Ukraina har förändrat det mesta.

WSP har samlat statistik som rör befolkning, arbetsmarknad, utbildning samt ekonomi och näringsliv. Företagsklimat och hållbarhetsarbete är också viktiga indikatorer. Syftet med analysen är gott, att belysa kommunernas styrkor och svagheter.

Robusthet och resiliens är begrepp som definitivt borde diskuteras mer bland politiker och andra beslutsfattare. Som WSP skriver:

"Samhällen står inför många utmaningar som kräver både robusthet och resiliens. Robusthet inkluderar många variabler som avgör hur rustat något är för risker relaterade till mer eller mindre extrema händelser. Resiliens innebär flexibilitet och anpassningsförmåga till nya förutsättningar. Robusthetsindexet är ett mått på sårbarhet och motståndskraft i Sveriges kommuner som kan visa var vi är på väg och hur utvecklingen ser ut. Långsiktigt positiv utveckling säkerställs genom hög robusthet."

Varbergs kommun ligger bra till i sin kategori, man till och med toppar kategorin Mindre stad/tätort, före Kalmar och Ystad. Varberg hamnar på plats 12 totalt av alla de 290 kommunerna, med index 118. I samma kategori finns också Falkenberg, på plats 57 och med index 104. WSP bedömer att de båda kommunerna har ungefär samma förutsättningar, men Falkenberg är bättre på företagsklimat och sämre på utbildningsnivå.

Kontentan är förstås att kommunerna ska kunna lära av varann och det är bra att få en påminnelse om det även om det är av en potentiellt jobbraggande aktör.

När det nu stundar svårare tider behöver kommunerna själva analysera hur robusta man är. Det finns säkert många fler parametrar än WSP har undersökt. Hur klarar man av höjda elpriser och ökade kostnader på råvaror? Vad finns det för alternativ? Hur förbättras områden där kommunen hittills inte varit så lyckosam? Det finns en gammal myt att det kinesiska tecknet för "kris" är detsamma som för "möjlighet". Oavsett sanningshalten i det är det viktigt för alla beslutsfattare att vara medvetna om hotande kriser och se möjlighet till förändring, påtvingad eller inte.