Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

STOCKHOLM 20181109 Ordningsvakter, Sergels torg Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Risk att varg får vakta lamm

Polisbristen är ett problem. Men det finns riskera med att, som Moderaterna föreslagit, låta orutinerade vakter sköta fler avancerade uppdrag.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 20/3. Blåmärkena smärtar. På fotona från vårdcentralen syns de tydligt. Men de fysiska skadorna är små i jämförelse mot den allvarligt skadade samhällstilliten. Att bli utsatt för opåkallat våld och uppleva sig chanslös trots polisanmälan, det gör något med en ung grabb.

Kanske har polisens låga intresse för att ta ännu en våldsincident på allvar att göra med att myndigheten ansvarat för ordningsvaktens utbildning? Dessutom ligger ju allt mer av det där ”upprättandet av allmän ordning” på ordningsvakter – vilket betyder att redan överbelastade poliser får avlastning. Då frestas polisen kanske att se åt sidan?

Den misshandlade pojkens föräldrar yttrar sådana misstankar i samtalet med HN. För inte ens det faktum att incidenten finns på film anses tydligen räcka som bevis på att ordningsvakten allvarligt missött sitt uppdrag.

Om en ordningsvakt beter sig olämpligt, exempelvis brukar uppenbart övervåld mot minderårig kille, kan polisen förvisso återkalla förordnandet. Men en lång rad vittnesmål visar att många offer har svårt att hävda sin rätt. Ordningsvakter som skapar otrygghet och osäkerhet kan fortsätta sitt värv som om inget hänt.

En färsk granskning i Expressen ger en ledtråd till varför det kunnat bli så. Tidningens granskning visar på kontrollbrist. En lång rad personer som dömts för allvarliga brott, och/eller har olämpliga kopplingar till våldsbejakande organisationer, har kunnat få jobb som ordningsvakter.

Inför valet föreslog Moderaterna att låta bredda det område en kommunal ordningsvakt kan arbeta på – samt att förstärka kommunala ordningsvakters befogenheter. I flera kommuner försöker man driva igenom politik i den inriktningen – vilket väckt relevant kritik från polisen som ser risker med en del förslag.

Inrikesministern förklarar nu att regeringen skall låta utreda regelverket kring ordningsvakter. Det är påkallat. Även polismyndigheten har efterlyst en genomlysning då ordningsvakterna har fått överta allt mer komplicerade uppgifter än vad regelverket är anpassat för.

– Eftersom de ska komplettera polisen och har begränsade polisiära befogenheter är det otroligt viktigt att systemet fungerar som det ska. säger Mikael Damberg.

En bra början är att se över utbildningstidens längd. Två veckor är orimligt kort tid både för inlärningar. Kort introduktion försvårar också möjligheten att upptäcka och sålla bort dem som borde syssla med andra arbeten.

Utredningar tar dock tid. Tills dess får vi hoppas att arbetsgivarna tar större ansvar – och att polisen inte lägger anmälningar om övervåld i botten på utredningshögarna.