Risk arbetslivet blir ännu mer ojämlikt

Ledare 19/2. Att jobba hemifrån är mer regel än undantag i dessa dagar. Om man har arbetsuppgifter som möjliggör det, vill säga. Enligt en ny undersökning av analysföretaget Netigate trivs två av tre av dem som jobbar hemifrån alldeles utmärkt med det och många vill fortsätta även efter pandemin.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
STOCKHOLM 20200417
Man med bärbar dator jobbar hemifrån.
Foto: Jessica Gow / TT kod 10070
STOCKHOLM 20200417 Man med bärbar dator jobbar hemifrån. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Av förståeliga skäl är de som har långt till sin ordinarie arbetsplats något mer positiva. Det är knappast konstigt, då man slipper köra eller åka långt och man därmed får sovmorgon varje dag, plus en del andra fördelar. Det är lättare att få ihop livet, helt enkelt. Men många längtar efter sina arbetskamrater, det är knappast samma sak med digitala möten även om man kan se varann.

Många skulle vilja jobba halvtid hemifrån och halvtid från kontoret när pandemin har upphört. Analysföretaget tror att arbetsgivarna måste förbereda sig för om och hur möjligheten till hemarbete ska se ut. Det kan mycket väl vara en fördel för arbetsgivare som ger möjlighet till hemarbete, det kan öka möjligheten att hitta och behålla kompetenta medarbetare.

ANNONS

Konstigt nog visar en undersökning från i höstas att utåtriktade personer trivs bättre med att arbeta hemma än vad mer inbundna personer gör. Det förklaras med att de extroverta har lättare att hantera förändringar och har fler sociala kontakter, så de klarar sig därför utan sina kollegor. De som är introverta kanske inte har så stort kontaktnät utöver sina arbetskamrater.

Diskussionen är intressant, men bara för de branscher som kan arbeta på det här sättet. Det finns många arbeten som inte kan utföras hemifrån, inte minst om det handlar om vård, omsorg och skola, eller serviceyrken som bussförare och servitriser. Det som förenar de flesta av dessa grupper är att de alltså inte kan utföra sina arbetsuppgifter hemifrån. Det som också förenar är att många av dem har relativt låga löner och osäkra anställningar, och lönen ska dessutom räcka till att transportera sig till arbetet. Det så kallade livspusslet kommer att fortsätta vara svårt att få ihop för dessa grupper.

De som inte kan arbeta hemifrån får det förstås inte bättre om kontorsjobbarna åker till sin arbetsplats varje dag, men diskussionen låter ibland som att det bara finns arbeten där man kan jobba hemma. Men lyhörda chefer som litar på sina medarbetare och ger flexibilitet oavsett arbetsuppgifter vill säkert även vårdanställda och servitriser ha.

ANNONS

Det nya arbetslivet blir en utmaning för arbetsgivare, oavsett om det är privata företag eller tillhör offentliga sektorn. Stora organisationer i främst offentlig sektor tenderar att vilja behandla sina anställda exakt likadant. Det kan vara en bra ambition, men ett modernt arbetsliv måste jobba differentierat och det behöver gälla alla sektorer inom arbetsmarknaden.

ANNONS