Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber. Bild (från vänster): Instagram, Andreas Bardell.
Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber. Bild (från vänster): Instagram, Andreas Bardell.

Riksdagsledamöternas fiffel med skattebetalarnas pengar måste få ett slut!

Privata taxiresor för hundratusentals kronor. Flygresor för riksdagens bonuspoäng. Hotell för familjen. Riksdagsledamöternas fiffel måste få ett slut.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Mitt under årets valrörelse uppdagades det att flertalet riksdagsledamöter använde skattebetalarnas pengar till privata nöjen. Det var Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” som undersökte hur de förtroendevalda hanterat sina, med skattemedel finansierade, generösa förmåner under mandatperioden 2014-2018. Granskningen påvisade att majoriteten av riksdagsledamöterna turligt nog inte missbrukat medlen, men fann en del utstickande undantag.

Och vilka undantag sedan. Ledamot Michael Svensson (M) från Falkenberg tog ut bilersättning på hela 378 000 kronor sedan 2014, varav uppemot 20000 kronor felaktigt inrapporterats för privata resor, körsträckor som inte ens ägt rum och vissa gånger till och med när Svensson befunnit sig på semester utomlands. Han hade även låtit skattebetalarna stå för flickvännens boende under Almedalsveckan under tre år. Ledamot Penilla Gunter (KD) använde riksdagens hyrbilar till privata resor till en kostnad på över 200 000 konor. Hon hade även låtit son och vänner använda bilarna. Ledamoten Stefan Jakobsson (SD) åkte privat taxi till fotbollsmatcher, fester, svensexor och nattklubbar för 330 000 kronor. Såväl Penilla Gunter som Stefan Jakobsson fick lämna sina riksdagsuppdrag efter granskningen, medans Michael Svensson uppger att han inte ställer upp till omval.

ANNONS

Flera riksdagsledamöter har dock fått sitta kvar, trots efter att ha fångats med fingrarna i syltburken. En av dem är kristdemokraternas Caroline Szyber. 2018 stod skattebetalarna för familjens hotell under en semester till Rom. 2016 för familjens taxiresor och hotell under en semester i Venedig. 2015 för Szyber och sambons boende i Fiskebäckskil, under vad Szyber menade var en tjänsteresa när Aftonbladets reportrar konfronterade henne om saken i augusti i år. Under tisdagen uppdagades det dock att det som Szyber kallade för tjänsteresa egentligen var tåg, boende, taxi och traktamente på ett fyrstjärnigt hotell i samband med ett bröllop fredag-söndag. Skattebetalarna stod för hela kalaset, trots att Szyber inte kan påvisa konkret riksdagsarbete för annat än lördag förmiddag.

Kristdemokraternas partistyrelse uttalade efter granskningen fortsatt förtroende för Szyber, med motivering att hon ”insett sina misstag och ska rätta dem”. Med tanke på att Penilla Gunter tvingades lämna sin riksdagspost under samma veva blir grädden i Szybers gräddfil än mer sur. Konsekvent borde KD och Ebba Busch Thor också låta Szyber gå efter veckans nya uppgifter.

Hur mörkertalet ser ut, både som den gjorda granskningen kan ha missat och i tidigare mandatperioder, vet ingen. Till detta skall tilläggas att det heller inte finns några regler som fastställer hur riksdagsledamöterna ska använda sig av de hundratusentals bonuspoäng som de samlar på sina privata flygbonusprogram genom tjänsteresor. Många använder dessa för privata flygresor, eller behåller dem när de slutar som ledamöter. Detta trots att poängen hade kunnat spara skattebetalarna miljontals kronor, om de hade använts till att betala nya tjänsteresor istället.

ANNONS

Detta missbruk av skattefinansierade förmåner göder bara politikerförakt, och skadar allvarligt förtroendet för dem som valts att säkerställa lag, ordning och rättvisa.En gedigen utredning och åtstramning behövs av riksdagens förmåner, gärna i samband med den utredning som ska göras under kommande mandatperiod om utökat tjänstemannaansvar. I riksdagen sitter man trots allt för att tjäna det svenska folket - inte för att tjäna sig själv.

ANNONS