Bildcollage, med foto från Societén och danstävling.
Bildcollage, med foto från Societén och danstävling. Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Riksdagens sengångare bjuder äntligen upp

Absurt danstillstånd slopas - men Varberg krögarförening har skäl till fortsatt missnöje.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Politiker har alltför länge varit lika benägna att dra en vals som de har varit att värna förbudet mot spontandans på puben. Men nu är det slut på passivitet. Denna majvecka blommade riskdagsdebatten ut i närmast euforiska hyllningar av frihet och rytmik.

– Sverige blir lite gladare, lite mer fritt, lite bättre och lite mindre detaljreglerat – och det är inte varje dag, sade miljöpartisten Rasmus Ling i riksdagsdebatten

Och visst finns skäl att glädjas över lättnader: öppning för Systembolaget i Ullared och möjligheten till en aning friare krögarliv. Men hur viktigt var det här för krögarna?

– Jag hörde hur några politiker klappade sig på axeln och sade "yes vad duktiga vi varit". Det är väl skönt att de känner att de vågar gå ut och dansa i helgen. Men riktlinjerna är ju inte jättetydliga ännu. Än så länge verkar det nya kravet rörigare. Vad händer om ett live-band spelar och någon får lust att dansa? Måste man ha anmält till polisen innan vid varje tillfälle, eller kan det göras en gång per år?, säger Peter Gustafsson, ordförande för Varberg krögarförening och med lång, gedigen erfarenhet från branschen.

ANNONS

Krögarna tycks ta beskedet med befogad skepsis. Ville regeringen göra något för den pressade branschen finns tyngre frågor. Som att avskaffa matkravet för alkoholservering - ett förslag Centerpartiet i Halland driver.

– För att servera en enda öl måste du erbjuda en omfattande menu. Det blir väldigt dyrt att leva upp till de kraven. Jag tror att politikerna hade fått större gehör om man gjorde en rejäl översikt av den svenska alkohollagstiftningen och justerade regler som stammar från mitten på förra seklet. Det innebär inte att vi ska bli mer släpphänta med alkoholserveringen, men lagstiftningen är extremt byråkratisk och illa anpassad till dagens verksamhet, förklarar Peter Gustafsson.

Kort sagt: liberaliseringen och moderniseringen måste fortsätta. Och i bästa fall blir slopande av danstillstånden startskottet för en större förändring. Om inte moralväktarna sätter sig på tvären. De finns fortfarande - både i regeringen, bland gammeldags förbudssossar - och en och annan HN-läsare.

En förfärad, tidige C-väljare beklagar syndafallet på ledarredaktionen - skyller allt onyktert fördärv på liberala, politiska ledare.

Argumentationen påminner om den hundra år gamla debatten om "dansbaneeländet", som skapade den eskalerande moralpanik regelverket bär rester av än i dag.

Alkoholens skadeverkningar ska aldrig förringas och det är bra att forskningen för botemedel mot alkoholism fortsätter. Men både synen på dans och musik har lyckligtvis förändrats med tiden, liksom svenskarnas alkohol- och krogvanor. Reglerna måste skyndsamt anpassas efter dagens behov. Låt inte förslag om slopat matkrav och gårdsförsäljning fastna i samma sengångaraktiga process som danstillståndet gjorde.

ANNONS

ANNONS