Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / TT Bild: Braastad, Audun
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / TT Bild: Braastad, Audun

Dana Pourkomeylian: Respektera eldningsförbudet!

Tydligen är det inte manligt att laga mat om man inte riskerar att bränna ner en skog samtidigt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Att det just nu råder eldningsförbud i västra Sverige har nog undgått få. Förbudet trädde i kraft under onsdagen, klockan 15:00 i Västra Götaland och klockan 16:00 i Halland. Ändå har polis och räddningspersonal blivit nedringda av arga och besvikna svenskar som önskar dispens från förbudet. Det får en ju att undra huruvida vissa människor är riktigt kloka eller inte.

Bränderna är en nationell kris. Aldrig förr har det funnits så höga brandvärden under så lång tid som nu. Riskerna är extra höga i södra Sverige och MSB har under fredagen förberett sig genom att sätta in två brandbekämpningsplan i beredskap. Läget beskrivs som spänt och nervöst av Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning. Trots detta har polisen i region Väst under förbudets första 48 timmar fått in ett trettiotal samtal om folk som misskött sig och tänt på sina eldar i alla fall. Tydligen är det inte manligt att laga mat om man inte riskerar att bränna ner en skog samtidigt.

Vi svenskar har det väldigt bra. Vi är förskonade från naturkatastrofer som jordbävningar, tsunamis och vulkanutbrott. Vi har inga sjukdomsepidemier och lever våra liv fria från krigets bråd och död. Betald föräldraledighet, betald semester och ingen ände på lagstadgade civila rättigheter och skyddsmekanismer. Ett sådant överflöd riskerar onekligen att göra medborgaren verklighetsfrånvänd. Verkligheten är dock att en ytterst liten del av världens befolkning lever liv som ens kommer i närheten av den minimumstandard vi har här i Sverige. Mer än hälften av jordens befolkning, 3,7 miljarder människor, lever under 80 kr/dag. Endast 150 miljoner lever med eller över den medelinkomst vi har i Sverige, 700 kr/dag. När svensken får höra att det inte blir någon fläskfilé eller korv på grillen blir det också den största snackisen och irritationsmomentet under veckan. Det är pinsamt.

I tider av kris behöver medborgarna sluta upp. Och det gör vi i de allra flesta fall. När terroristen Rakhmat Akilov dånade fram på Drottninggatan i Stockholm och tog fem oskyldiga människors liv öppnade stockholmarna sina hem för alla som inte kunde ta sig hem själva. När Jimmie Durmaz fick utstå hat, hot och rasism under fotbolls VM sa svenska folket ifrån och landslaget betalade för en stödmanifestation. Och nu när elden härjar i Sverige kavlar frivilliga människor upp ärmarna och bistår med allt från muskelhjälp till mat och dryck till de som arbetar. Det minsta man kan göra om man inte är på plats själv är att hålla sig uppdaterad och respektera det eldförbud som nu införts. En liten gnista eller en slarvigt släckt fimp kan med en liten vindpust få förödande konsekvenser. Allt annat är bara otroligt ignorant och respektlöst mot de män och kvinnor som utan ro eller vila arbetar dygnet runt för att rädda människor, egendom och de svenska skogarna.