Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Svensson, Anton Nilsson och Melker Källström, ägare till Törlan lantbruk. Bild: Alexandra Nordwall
Bengt Svensson, Anton Nilsson och Melker Källström, ägare till Törlan lantbruk. Bild: Alexandra Nordwall

Katarina Erlingson: Regeringen måste lyssna på lantbrukets nödrop

Ledare 15/11. Att många branscher har haft det svårt under pandemin är välkänt. Men att lantbruket nu har stora ekonomiska problem blir en del kanske förvånade över. Mat ska vi alla ha, och det är knappast det som är problemet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

I stället är lantbrukarna drabbade av kraftigt höjda kostnader för bland annat foder, konstgödsel och diesel. Djuren ska ha foder, grödorna behöver gödslas och traktorer och andra maskiner måste ha drivmedel - inget av detta går att komma ifrån.

Prisökningarna har skett snabbt, så de ger inte utslag i den årliga lönsamhetsrapporten för 2020 från konsultbyrån Ludvig & Co. Under 2020 var läget för lantbruket stabilt, men nu oroar de ökade produktionskostnaderna så mycket att LRF kräver ett stödpaket av regeringen.

-Vi upplever dramatiska höjningar på insatsvaror och mycket av den förändringen har skett de senaste två, tre månaderna, säger Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande i en nyhetsartikel i HN.

LRF ser att lantbruket måste ställa om till fossilfria drivmedel, men det är inget som låter sig göras från dag till annan. Särskilt inte om lantbrukarna har dålig lönsamhet. då är risken att man tvingas lägga ner i stället, vilket blir en utveckling som skulle gå helt på tvärs mot politikernas ambitioner.

I den svenska livsmedelsstrategin som togs för bara några år sen stakades en väg ut mot att produktionen i Sverige skulle öka och därmed ge en högre självförsörjningsgrad.

Det krävs uthållighet hos lantbrukarna för att möta den ökade efterfrågan på svensk mat. Under tiden måste de få stöd att klara av de stora prisökningarna. Torkåret 2018 fick lantbruket ett tillfälligt stöd och LRF ser framför sig något liknande. LRF vill också ha morötter i form av premier när biodrivmedel används och vill ha en kortsiktig förstärkning när det gäller återbetalning av dieselskatten. Regeringen behöver ta lantbrukets rop om hjälp på allvar.

Halland är ett län där det finns många mjölkgårdar med stora besättningar. En av dem är Törlan lantbruk i Tvååker som HN skrivit om på nyhetsplats. Företaget har försökt möta de förväntade högre kostnaderna genom att bland annat installera solceller. De har även satt in ledbelysning i ladugården.

-Det som kan vara positivt med sådana här kriser är att man tvingas titta på alternativ, säger Bengt Svensson, en av delägarna.

Även om Törlan är ett ganska stort lantbruk är det trots allt en liten verksamhet om man jämför med de företag och verksamheter som fick stöd under corona. Lantbruk behövs för att vi ska få svensk mat med hög kvalitet även framöver, så regeringen bör definitivt ta LRF:s nödrop på allvar och snabbt skaka fram nödvändiga medel.