Regeringen fortsätter slå på krogbranschen

Ledare 15/1. Så kom ännu ett dråpslag mot restaurangbranschen. Med en enda dags varsel förlängdes förbudet att sälja alkohol efter kl 20 i tio dagar. Krögarna blev förtvivlade, arga och upprörda. Än en gång behandlas deras bransch som något som katten släpat in.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Pelle Ahlström - krögare
Hermans
Pelle Ahlström - krögare Hermans Bild: Ola Folkesson

Frågan är hur många som tvingas kasta in handduken den här gången. För många av dem handlar det om deras livsverk och då ger man inte upp så lätt utan kämpar på så länge det över huvud taget är möjligt.

Logiken i regeringens beslut ifrågasattes redan när det kom före jul. Är det verkligen på restaurangerna mellan kl 20 och 22 som smittspridningen är så stor att denna åtgärd måste tas till? Det verkar som att regeringen tar till restriktionen utan något ordentligt underlag, bara för att de kan. Det verkar också som om ledamöter i regeringen inte går ut alltför ofta. På en vanlig restaurang är det sällan problem med fylla. Och med de stränga restriktioner kring antal sittande runt ett och samma bord som redan finns borde problemet vara minimalt.

ANNONS

Krögare runtom i landet är förtvivlade, Halland är inget undantag.

-Att sätta stoppet till 20.00 är bara ett politiskt spel och har inget med smittspridningen att göra. Det förstör bara för vår bransch, säger Pelle Ahlström, Hermans i Falkenberg, på nyhetsplats i HN.

Ulrika Lagergren, ordförande i Varbergs krögarförening, säger till P4 Halland att det nu är så lite folk på krogar i Halland att det inte borde spela någon roll för smittspridningen. Hon tycker att beslutet är ”jättetråkigt”. Andra krögare runtom i landet skräder inte orden och i Facebooktrådar diskuteras hur man ska protestera.

Till råga på allt har många restauranger inte fått de stöd som aviserats: permitteringsstöd, ersättningsstöd och anstånd med skatteinbetalningar. Dels är det alltför lång handläggning och dels är det krogar som inte ens söker eftersom det är för krångligt och för att de inte uppfyller de snåriga reglerna. Många kommuner, däribland Falkenberg, försöker hjälpa till, bland annat genom att efterskänka tillståndsavgiften för alkoholtillståndet, men det är tyvärr inte tillräckligt för att hålla branschen under armarna.

Branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar tycker att regeringens bristande, och alltför sena, kommunikation är ”pinsam” och nonchalant. Antalet jobb inom branschen har minskat kraftigt det senaste året och risken är uppenbar att många krogar inte finns kvar när pandemin är över. Många unga får sitt första jobb på en restaurang, men nu är den dörren helt stängd och bidrar till att öka arbetslösheten bland unga ännu mer. Det är inte rimligt att låta en enda bransch bära merparten av restriktionerna kring pandemin. Regeringen verkar helt enkelt göra det lätt för sig och offrar därmed en hel bransch.

ANNONS
ANNONS