Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
STOCKHOLM 20200615Socialminister Lena Hallengren håller pressträff om äldreomsorgen med anledning av covid-19.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT
STOCKHOLM 20200615Socialminister Lena Hallengren håller pressträff om äldreomsorgen med anledning av covid-19.Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Maria Haldesten: Regeringen blåljuger och knockar hemtjänsten

Med berått mod kör socialministern över kustkommuner som Falkenberg och Varberg och trotsar riksdagens majoritet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Hur har Lena Hallengren (S) mage att vända ryggen till hemtjänstpersonal under den värsta sommaren i mannaminne? Det är obegripligt hänsynslöst mot dem – och de äldre. Men socialministern har uppenbarligen inga skrupler. Det visade hon på onsdagen.

Då gav regeringen besked i socialutskottet om att man med berått mod trotsar riksdagens majoritetsbeslut och ignorerar alla oroliga "sommarkommuner". Det blir ingen lagändring om hemtjänst till sommargäster, trots att Falkenberg, Varberg med flera västkustkommuner har bönat och bett.

Regeringen i huvudstaden tittar ned på kommunerna och påstår att det inte är viktigt att justera lagen.

"De signaler vi hittills fått tyder på att kommunerna själva har lyckats lösa detta genom dialog." lyder beskedet från Lena Hallengren

Det är ren lögn.

Det finns ingen lösning. Tvärtom har Falkenberg redan, trots lite oklart sakläge, börjat ta emot en ökad tillströmning av ansökningar. Även i Varberg har ansökningar inkommit. När regeringen nu ger kommunerna fingret kan det – i kombination med lättade reserestriktioner – få till effekt att många fler hemtjänsttagare kräver sin rätt att njuta av sitt sommarnöje.

– Besvikelsen är stor. Jag är rädd för vad det här skall leda till säger Sofia Nilsson (C)

Hon är riksdagsledamot och har, liksom Johan Hultberg (M) slagits extra hårt för att få regeringen att ta reson och göra nödvändiga, tillfälliga förändringar.

– Regeringen har visat total ovilja att lyssna på berörda kommuner och vidta åtgärder. Och nu avfärdar man en lagändring som för svår, säger Johan Hultberg.

Han representerar Bohuslän där man – liksom i Halland – ser problemen.

Så sent som i torsdags kom en ny lag för tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Men att göra tillfälliga ändringar i socialtjänstlagen beskrivs som "för komplicerat".

Under riksdagens debatt framförde socialdemokraterna argumentet att det skulle vara "kränkande" mot "våra äldre" att hantera ett uppenbart problem genom att göra en tillfällig lagändring.

Men att riskera att bidra till mer smittspridning och indragen semester för hemtjänstpersonal är alltså ingen "kränkning"? För det kan bli den uppenbara konsekvensen. Det är därför förtvivlade västkustkommuner förgäves försökt få gehör för sina krav på åtgärd.

Redan de lyfta reserestriktionerna befaras, i kombination med semesterfestligheter, leda till smittspridning. Det har smittskyddsläkare varnat för. Och regeringen behåller besöksförbudet för att hålla smitta inom äldreomsorgen i schack.

Men att låta pressade sommarvikarier – och kvarvarande ordinarie hemtjänstpersonal – springa mellan ännu fler äldre är alltså ett icke-problem?

I april, när kustkommunerna började slå larm, sade socialministern att:

"Det minsta vi kan begära är att äldre personer med beviljad hemtjänst inte åker till en annan kommun".

Sedan dess har äldre till och med processat i domstol för sin rätt att resa fritt. Vi har alltså facit på att egoister finns i alla åldrar. Det minsta man då kan begära är att regeringen respekterar riksdagsmajoriteten och inte tvingar pressade kustkommuner att välja mellan att sätta liv på spel eller bryta mot lagen.