Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abir Al-Sahlani: Raljerandet över den svenska försvarsmakten måste ta slut

Med Rysslands ökade aktivitet i Östersjön under senaste veckornas och det allvarliga säkerhetsläge som är i vårt närområde är det tydligt att Sverige behöver agera och skapa en ordentlig handlingsplan. Men lika viktigt är det att alla som skämtar om svensk försvarsvilja lägger av. Det ironiska är att flera av dem är självutnämnda ”Sverigevänner”.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

I skrivande stund finns det omkring 150 000 ryska soldater som mobiliserar vid gränsen till Ukraina. Med anledning av detta hölls samtal i Bryssel tidigare i veckan mellan USA:s president, Joe Biden, Vladimir Putin och Nato. Som vi redan vet har Ryssland sedan 2014 olagligt annekterat Krim och i Donetsk och Luhansk i östra Ukraina är Putins soldater ständigt närvarande.

Men även betydligt närmare hemma är Putin och spänner sina muskler. Rysslands offensiva landstigningsfartyg i Östersjön ökade plötsligt, från ett till sex fartyg på bara några veckor. Något som Försvarsmakten och media inte var sena att reagera på. Det är bra, men endast ökad militär närvaro på Gotland är inte tillräckligt för att skicka en tydlig signal till Rysslands president, Vladimir Putin.

För Putins hot är riktiga och rejäla. Hans kravlista till Nato och USA skulle totalt underminera den europeiska säkerhetsordningen. Rysslands hållning med krav på att Sverige inte ska tillåtas att gå med i Nato är faktiskt fullkomligt uteslutet. EU och Nato får aldrig tillåta att det kompromissas om länders suveränitet i frågan om säkerhetspolitik. Alla länder i EU har rätt att välja sin egen väg och sina samarbetspartners och det är upp till Nato att bestämma vilka länder som uppfyller medlemskraven.

Sverige behöver, på allvar, ta tag i att skapa ett väl fungerande och fördjupat samarbete med Nato och våra grannländer. För ett år sedan krävde exempelvis mina partikollegor för Centerpartiet i riksdagen något som idag är högst aktuellt - att regeringen skulle ta fram en brett förankrad säkerhetspolitisk strategi. Som också är långsiktig och hållbar. Det finns i dagsläget en tydlig riksdagsmajoritet för att införa en svensk Nato-option, något som jag är helt övertygad om att regeringen måste lyssna till och agera på.

Men det finns en ytterligare sak, som är särskilt allvarlig. Det är förlöjligandet och raljerandet av den svenska Försvarsmakten. Oftast, men inte enbart, kommer den från högerpopulister – i syfte att skapa oordning. Att skapa instabilitet är något som både högerpopulister och Ryssland vill. Just detta raljerande måste få ett stopp.

Jag, som har överlevt två krig och terrorism i en fallerande stat, kan med säkerhet säga att det finns ingen annan försvarsmakt än Sveriges, som jag skulle välja att försvara mina barns och mitt liv. Med det sagt måste Sveriges försvarsmakt få förutsättningarna att kunna försvara Sveriges invånare på bästa sätt. Punkt.

Precis som att Sverige inte får ge sig vika inför Rysslands krav - precis lika självklart är det att vi inte gör oss själva till nyttiga idioter.