Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abir AL SAHLANI in the EP in Brussels Bild: Alain ROLLAND
Abir AL SAHLANI in the EP in Brussels Bild: Alain ROLLAND

Abir Al-Sahlani: Rättsosäker behandling av hbtqi-personer

För varje person som inte kan eller känner att hen får. För att kärleken alltid är större än hatet. För friheten att få vara sig själv. Därför går jag Prideparader.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Och på lördag ska jag på Pride i Halland! Jag ser otroligt mycket fram emot det och jag blir alltid så stärkt och upplyft av att delta i detta firande av kärlek, jämlikhet och allas lika rätt att älska den man vill älska.

Det gäller i byn, i storstan, i Sverige, i EU och i världen.

Pride är glädje. Det kommer det vara i Halmstad på lördag också, såklart. Men det ligger så otroligt mycket allvar bakom. För när jag tänker på hur länder i Europa attackerar hbtqi-personers rättigheter och alla de gånger under möten i Europaparlamentet som intoleransen visar sig från andra ledamöter, framför allt från de högerextrema partierna, så är det inte direkt glädje som bubblar upp inom mig.

Det är ilska. Ilska över att vi även i Sverige, ett av världens mest toleranta och vidsynta länder, fortfarande måste kämpa för en så självklar sak som kärlek.

Just nu väntar en man i Uganda på att avrättas, dömd för att han är homosexuell. Landet isoleras mer och mer från omvärlden, för sina skamliga lagar som förbjuder homosexualitet och till och med straffar brottet med döden.

Till detta land vill Sverige utvisa homosexuella, eftersom Migrationsverket inte tror på dessa människors berättelser.

I stället får de höra att de ska åka tillbaka och kliva tillbaka in i garderoben. Något som är olagligt att kräva i Sverige.

RFSL har granskat alla asylfall mellan 2020 och 2023 som har hbtqi-skäl. 96 procent av dessa personer fick avslag.

Fler exempel på olagliga krav som ställs på de asylsökande har också hittats.

”De kräver att man ska känna till och använda sig av vissa termer och begrepp. Och att man ska reflektera kring tankar och känslor. Medan många definierar sin sexuella läggning utifrån vem man har sex med, blir attraherad av eller vem man har relationer med”, säger RFSL:s jurist Aino Gröndal i Aftonbladet.

Att migrationsminister Maria Malmer Stenergard inte tycker detta är ett problem är kanske inte någon överraskning. Det ”paradigmskifte” som SD fått med sig regeringspartierna på har ju inte direkt humanismen som grundideologi.

Jag håller med RFSL om att detta är en skandal, speciellt eftersom attityden enligt rapporten blivit mycket sämre de senaste åren.

Sverige får inte utvisa personer som riskerar våld, tortyr eller avrättning.

När Ungern och Polen började införa sina hbtqi-fria zoner så bemötte Europaparlamentet detta med att förklara hela EU en hbtqi-frihetszon.

I en sådan zon kan inte ett lands myndigheter använda sig av olagliga metoder för att bedöma om någon talar sanning om sin sexuella läggning eller inte.

I en sådan zon kan inte ett lands myndigheter ens tänka tanken att utvisa personer som levt som öppet homosexuella i Sverige till ett land där homosexuella avrättas.

I en sådan zon kan inte liv sättas på spel genom att utvisa homosexuella med ett käckt råd om att hoppa tillbaka in i garderoben igen.

Sverige ska ha en rättssäker asylpolitik för hbtqi-personer. Punkt.