Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Katarina Erlingson: Problem hos vårdcentraler i Halland

Ledare 4/3. Det verkar gå en våg av problem hos vårdcentralerna i Halland, trots att den halländska primärvården fick ett gott betyg i den nationella patientenkäten i höstas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

De offentligt drivna vårdcentralerna har problem i Varberg och i Falkenberg är det privatdrivna Laurentiuskliniken som har det besvärligt.

Generellt är det problem för primärvården i hela landet. Det är brist på allmänläkare och även på distriktssköterskor. Mycket försöker lösas via att hyra in personal från bemanningsbolag, men det innebär att kontinuiteten blir bristfällig, både för personalen och patienterna. Självklart finns det fördelar med bemanningsföretag, men de ska ses som komplement och inte behöva vara en nödvändighet.

De tillfrågade hallänningarna i patientenkäten är mest tillfreds när det gäller respekt och bemötande, Däremot är det sämre med kontinuitet och information. Bara 57 procent säger att de har fått samma läkare vid besök i primärvården. Det är ändå bra mycket bättre än på många andra håll i landet.

Systemet kring vårdval verkar behöva ses över, men det är viktigt att inte röra huvudprinciperna. Tanken står och faller med att patienternas rätt att välja vårdcentral ska fungera. Här försöker både offentligt och privat drivna vårdcentraler slira för att lösa sina problem, men det är viktigt att Region Halland inte ger vika.

Att vårdcentralerna i Varberg är överbelastade borde vara en grogrund för privata att starta en ny, men tröskeln är hög och reglerna något svåra att uppfylla för en ny aktör. När det gäller Falkenberg verkar det vara svårigheter att få kontinuitet av läkare vilket i sin tur ger arbetsmiljöproblem och så blir det svårt att bryta den onda cirkeln. Problemen är lika antingen vårdcentralen drivs av Region Halland eller av en privat aktör. Mycket handlar också om vilken ”kultur” som sitter i väggarna på de enskilda arbetsplatserna.