Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Helena Wangebo
Bild: Helena Wangebo

Katarina Erlingson: Post varannan dag riskerar att drabba alla

Ledare 5/5. Den här veckan har Postnord börjat med varannandagsutdelning i bland annat Varbergs kommun. Det är postnummer som börjar på 40 till 51. Sensommaren 2020 började ett pilotprojekt i vissa delar av Skåne med utdelning varannan dag. Uppenbarligen var projektet lyckat för Postnord för redan i januari drog det igång i hela Skåne. Och nu är det alltså dags för Västsverige. Någon längre utvärdering har det alltså inte varit tal om. Planen är att hela landet ska få varannandagsutdelning under 2022.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Med tanke på hur mycket antalet brevförsändelser har minskat de senaste 5-10 åren är det inte konstigt att Postnord behöver göra något radikalt. De är ju ett bolag som ska klara sin ekonomi. Samtidigt måste regeringen ta sitt ansvar så att invånarna inte drabbas för hårt. Digitaliseringen har inneburit att många mejlar sin post. Mycket sköts via appar och andra tekniska hjälpmedel, som tidigare sköttes genom att skicka brev fram och tillbaka. Digitala underskrifter blir mer och mer utbredda. De flesta branscher har minskat andelen postförsändelser kraftigt. Konstigt nog är det offentliga, som till exempel sjukvården, fortfarande kvar i det gamla. Trots att många använder 1177.se skickar vården ofta dubbla bekräftelser och kallelser, en via 1177 och en annan via posten. Med tanke på att portot gått upp kraftigt måste det rimligen vara en rätt dyr affär med våra skattepengar.

Samtidigt borde skattepengar gå till Postnord så att de kan sköta utdelningen av försändelser utan att bryta mot lagen. Det är regeringens ansvar, men den verkar dra saken i långbänk.

Postnord gör reklam för varannandagsutdelningen som att den inte innebär ett problem för mottagarna. Men själva upplägget är helt anpassat för företagets logistik, knappast för mottagarna av posten. Den ena veckan delas posten ut måndag, onsdag, fredag, men den andra bara tisdag och torsdag. Det är knappast "varannan dag" mellan fredag och tisdag, eller mellan torsdag och måndag för den delen. Kontentan är att bara de som absolut måste skicka brev med posten kommer att använda sig av tjänsten framöver. Det blir ett problem om man är beroende av att brevet kommer i tid, särskilt om man inte är beredd att betala en relativt hög summa för expressbrev eller rekommenderat brev. Som man för övrigt inte alltid kan lita på.

Det innebär att Postnord samtidigt håller på att gräva sin egen grav. I fallet drar man kanske med sig lokaltidningar som i vissa fall delas ut av Postnord. Det är väl ingen som vill läsa fredagstidningen på tisdagen?

Dessa problem borde regeringen ha sett till att lösa innan Postnord nu föser regeringen akut framför sig. Det är dålig styrning av ägarna som riskerar att drabba alla Sveriges invånare. Även de som har tillgång till digitala lösningar.