Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Positivt med ny stadsdel vid Ätran

Ledare 25/3. Nya spännande planer väntar i Falkenberg. Av det tråkiga industriområdet mellan centrum och Skrea strand kan bli en intressant stadsdel, alldeles vid Ätran. Ägarna till marken, Ekängengruppen, har presenterat sina planer för kommunstyrelsens arbetsutskott. En arkitektfirma har förstås varit inblandad och presenterade bebyggelse i olika höjd.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ekängens planer på Södra Åstranden Bild: Håkan Johansson
Ekängens planer på Södra Åstranden Bild: Håkan Johansson

Det som ofta är känsligt, särskilt i mindre städer, är höjden på husen. Här presenterades ett förslag med åtta våningar höga hus lite längre från vattnet, och lägre bebyggelse närmare havet och Ätran. Det ska bli intressant att följa arbetet och hur falkenbergarna tar emot förslaget. Det finns viss risk att det kommer att bli konflikt kring höjden på husen, det ser man exempel på inte minst i grannstaden Varberg och ett liknande område där, Västerport. Att bo med utsikt över vatten är attraktivt och därför finns det potential till högre hus, samtidigt som det måste passa in i Falkenbergs skala. Men allt måste ju bli bättre än det industriområde som varit hittills, och det finns många höga industribyggnader på andra sidan av Ätran så höjden borde inte störa.

Eftersom Falkenbergs kommun precis är i skiftet till att få en ny stadsarkitekt då den gamle, Johan Risholm, går i pension blir det en bra tajming för den nye att få vara med och sjösätta de nya planerna längs Ätran. Den första etappen kan i bästa fall börja byggas om två år, men det förutsätter att det inte blir överklaganden och alltför många diskussioner inom de politiska partierna i Falkenberg.

Det är bra med attraktiva områden för bostadsbyggande och det unika i Falkenberg med både Ätran och havet gör inte saken sämre. Kommunen har tidigare vågat satsa på området vid gamla Vin & sprit där Bacchus har blivit en lockande stadsdel. Det bådar gott inför det nya området, som är minst lika intressant.