Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Positivt att kompetensutvisningar nu kan upphöra

Ledare 4/2. Orimliga kompetensutvisningar är och har varit ett problem i Sverige. Människor som Amir Jetishi på bilden har utvisats för att deras arbetsgivare inte haft kontroll på alla detaljer kring arbetstillstånden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Amir Jetishi med familj utvisas pga att han jobbat för mycket. Bild: Annika Karlbom
Amir Jetishi med familj utvisas pga att han jobbat för mycket. Bild: Annika Karlbom

Amir Jetishi jobbade på Ästad vingård som lokalvårdare och blev utvisad för att han arbetat för mycket övertid. Det hjälpte inte att arbetsgivaren ville ta ansvar för felet, Amir och hans familj blev utvisade i alla fall.

Detta problem har tagits upp i utredningen ”Åtgärder för att attrahera internationell kompetens och motverka utnyttjande av arbetskraftsinvandrare” som presenterade sitt delbetänkande den 1 februari. Utredningen föreslår nu en lagändring för att förhindra liknande tragedier för familjer och besvärligheter för företag som blir av med personal. De hårda men orimliga reglerna var till för att skydda de anställda mot oseriösa arbetsgivare, vilket förstås är en bra tanke. Men det måste gå att göra både och.

Centerpartiet har varit drivande i att stoppa kompetensutvisningarna och är nu mycket nöjda med utredningens förslag. Det parti som tog allt ljus kring frågan om arbetskraftsinvandringen var emellertid Moderaterna. Bara timmar innan utredningen presenterade sina förslag riktade de in sig på kraftiga åtgärder för att minska arbetskraftsinvandringen i stort. Från att ha varit ett parti som är för denna, har Moderaterna nu vänt 180 grader och verkar vilja sätta alla käppar i hjulet för arbetskraftsinvandring.

Ulf Kristersson och migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard vill stoppa arbetskraftsinvandringen till mindre kvalificerade arbetsuppgifter och föreslår därför en lägsta lön på 31 700 kr. Det är en kraftig höjning från dagens 13000 kr i månaden. Dagens låga gräns är förstås inte rimlig och kan locka till utnyttjande av människor, men att höja så mycket som Moderaterna vill ger bara möjligheter för vissa grupper att ansöka om arbetstillstånd. Ulf Kristersson tycker att människor som redan bor i Sverige kan ta de lågavlönade jobben.

M-förslaget gillas av LO, men arbetsgivarorganisationen Almega går i taket och menar att vissa branscher kommer att få svårt att rekrytera från länder utanför EU. Många bristyrken kommer inte upp i löner på 31 700 kr och skulle få ännu svårare att rekrytera personal. Matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb är inte särskilt välfungerande och M-förslaget underlättar inte. Att dessutom verka tro att det finns ett givet antal jobb är omodernt och riskerar att minska Sveriges konkurrenskraft ytterligare.

Höj gärna lägstagränsen från 13000 kr, och kräv gärna att man ska ta ekonomiskt ansvar för sina anhöriga, men lägg inte ett lock på arbetskraftsinvandringen. Med uppstramade regler blir den en tillgång för den svenska arbetsmarknaden, oavsett vad bakåtsträvande protektionister säger.