Katarina Erlingson: Positiv kamp förbereda för Campus Falkenberg

Det är sällan vallöften infrias så nära inpå ett val som Falkenbergs beslut att starta ett campus. Socialdemokraterna lyfte frågan i valrörelsen, men det var knappast kontroversiellt. Vilket visar sig i att barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg häromdagen tog ett enhälligt beslut. Och är det något som partierna ska vara eniga om så är det utbildning. Falkenberg har en låg utbildningsgrad och behöver locka fler att läsa vidare, det är en viktig aspekt för att kommunen ska kunna utvecklas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Tanken är att Campus Falkenberg ska ligga i det gamla biblioteket, alltså lämpligt nära gymnasieskolan. Man kan tänka sig att vissa verksamheter och lärare kan samordnas mellan campus och gymnasiet. Närheten kan också bidra till att elever lockas att studera vidare, både genom att eleverna kan prata med de äldre studenterna och genom den geografiska närheten. För de grupper som borde studera vidare är avståndet till skolan troligen en avgörande faktor.

Att satsa på kompetensförsörjning i stort är betydelsefullt för en kommun, inte minst när utbildningsgraden redan är låg. Yrkesutbildningar behövs, men att kunna gå en högre utbildning nära bostadsorten är viktigare än någonsin. Missmatchningen på arbetsmarknaden behöver lösas upp. I dag finns det alldeles för många jobb som inte får kompetenta sökande och där kan campus vara en viktig pusselbit för att göra folk anställningsbara.

ANNONS

Att en lokal för campus nu är identifierad är en förutsättning för att komma igång med planeringen. Peter Dygården, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är nöjd att lokalen är bestämd, men mycket är kvar att göra.

-Men jag förväntar mig att det kommer att komma igång successivt under nästa år, säger han till HN.

Utbildningarna ska göras i samråd med näringslivet, vilket förstås är en nödvändighet om studenterna snabbt ska kunna få jobb när studierna är över.

Det kan vara en grannlaga uppgift att välja vilka utbildningar som Campus Falkenberg ska satsa på. Man kan inte bara satsa på de utbildningar som väntas vara populära. Vissa yrken är inte så attraktiva men är viktiga för att samhället ska fungera.

På Campus Varberg saknade till exempel förskollärarutbildningen och kompletterande pedagogisk utbildning reserver inför höstens terminsstart, vilket är ett tecken på bristande popularitet. Men dessa yrken kommer förstås vara viktiga även framöver.

Utbildningarna i Falkenberg behöver vara en kombination av näringslivets behov och vad som behövs för att samhället i övrigt ska kunna fungera. Alla utbildningsanordnare behöver marknadsföra de mindre populära programmen så att potentiella studenter kan se igenom den allmänna uppfattningen om jobben. Tillika krävs det ett nytänkande hos arbetsgivarna - arbetsmiljö och lön är viktiga parametrar för att locka personal. Det behöver särskilt kommunen och andra offentliga aktörer tänka på.

ANNONS

Läs mer: Grönt ljus för Campus Falkenberg

ANNONS