Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Pinsamt för Halland och Sverige

Ledare 25/8. Det är faktiskt pinsamt! Att Sverige är ett av fyra länder i EU som inte klarar av att bygga tillräckligt med publika laddstolpar för den ökande andelen laddhybrider och elbilar på vägarna. Nästan alla län får skämmas, och Halland är ett av dem.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

2020 var siffrorna något bättre, men eftersom antalet elbilar nu är betydligt fler i förhållande till antal laddställen hamnar Sverige på låga tal. Det så kallade CPEV-talet bör vara 0,1, det vill säga max tio bilar per publik laddstolpe. Och då räknas alltså alla laddare, inte bara snabbladdarna som är det som mest krävs när man kör långa transportsträckor.

Det verkar inte finnas någon samordning alls. Det är upp till bensinmackar och elbolag att lösa detta på egen hand, verkar det som. Nu börjar det bli riktigt trångt när bilarna ska ladda längs vägarna. Den som har otur kan få stå i kö innan det går att få tillgång till laddstolpen. Och sen tar alltså själva laddningen, även om den kallas snabbladdning, minst en halvtimme. Det finns också så kallad destinationsladdning, men då måste bilen stå flera timmar om batteriet ska laddas tillräckligt.

Att inte alla köpcentra ordnar laddstolpar är obegripligt! Som det är nu är elbilsägare tvingade att tillbringa laddtiden på tråkiga bensinmackar och snabbmatställen och det går inte att göra så mycket annat än att äta hamburgare under väntetiden. Att kunna uträtta ärenden samtidigt hade underlättat mycket.

Det är fantastiskt att så många vill köra elbil eller laddhybrid, men utbyggnaden av infrastrukturen hinner alltså inte med. Alla har inte möjlighet att ladda hemma under natten. Kör man längre sträckor måste det finnas möjlighet att ladda bekvämt. Antalet elbilar har ökat i snabbare takt än vad infrastrukturen hunnit byggas ut. Regeringen verkar vila på hanen, eller inte bry sig alls. Det är skandal för ett land som slår sig för bröstet när det gäller hållbarhetsfrågor.