Åtgärdas. IVO:s granskning av Östergården visar på ett flertal brister. De behöver åtgärdas nu.
Åtgärdas. IVO:s granskning av Östergården visar på ett flertal brister. De behöver åtgärdas nu.

Personalen hade uppenbarligen rätt

Det finns kanske liknande, brister på andra håll inom äldreomsorgen som behöver åtgärdas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Allvarlig kritik mot personalsituationen på äldreboendet Östergården i Varberg har återkommande framförts här i HN. Detta på såväl nyhetsplats som i insändare och ledare. Nu har kritiken fått ytterligare tyngd av en granskning utförd av IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Som framgår på nyhetsplats i dagens HN kom IVO den 11 april på ett oanmält besök till Östergården. I sitt åtgärdsbeslut redovisar sedan IVO ett flertal brister. Främst handlar kritiken om att det på kvällstid bara finns en personalstyrka på fyra personer som ska klara av boende på fem våningsplan (tio enheter).

ANNONS

Och det är ju värre än så. Ofta behövs det ju två personer för att klara av den hjälp som påkallats. Då återstår det bara två personer till resterande fyra våningar. En uppenbar orimlighet. För alla utom chefer och ansvariga politiker som hittills inte har velat göra något åt saken.

Men som också framgår av nyhetsartikeln har det nu hänt saker. IVO:s granskning anlände officiellt till kommunen den 5 juli, men ”redan” en månad tidigare hade kommunen föregripit IVO:s klara ställningstagande och återinfört en styrka på fem personer nattetid. Detta kan ändock bara ses som en absolut minimistyrka!

Det är förstås bra att ledningen tagit hänsyn till IVO:s förväntade kritik. Och man var ju så illa tvungen. Med tanke på att det här har sagts från så många olika håll, inte minst från personalen, och lyfts fram i olika sammanhang, borde det förstås ha skett långt tidigare. Men den lyhördheten har ju inte funnits. Vilket också mycket tydligt har framkommit i såväl insändarsvar som intervjuuttalanden. Av detta borde man nu ha lärt sig något!

Det är dock inte bara i bemanningsfrågan som IVO kommer med kritik. Granskningen har också visat att vissa i personalen har dåliga språkkunskaper, att de behov av stöd och hjälp som enskilda boende har inte följs upp på ett systematiskt sätt.

ANNONS

Och Alla har inte fått kännedom om avvikelser från upprättade vårdplaner.

Det är självklart bra, värdefullt och rent av nödvändigt att Varbergs kommun, precis som andra arbetsgivare, anställer människor från andra länder. Men precis lika viktigt är det att man ser till så att de som anställs har eller får tillräckliga språkkunskaper. Så är det helt klart inte i dag. Eller som IVO lakoniskt uttrycker det i sitt åtgärdsbeslut till Socialnämnden: ”I denna del har nämnden ett förbättringsarbete”.

Från ledningens sida tror man sig kunna lösa detta genom att sätta ”samman grupperna så att det inte ska bli problem”. Frågan är om det räcker. När det, som personal uppgivit i intervjuer av IVO, är så allvarligt att det finns anställda ”som har svårigheter med att läsa, ta till sig och förstå det svenska språket”, krävs det helt klart mer.

Politikerna i Socialnämnden såväl som i hela kommunens ledning behöver ta till sig kritiken från IVO. Det finns kanske liknande, ännu inte upptäckta, brister på andra håll inom äldreomsorgen i Varberg. Och som behöver åtgärdas. För det är alltid bättre att förekomma än förekommas.

ANNONS
ANNONS