Den enskilda intervjun kan ge mer information till väljarna, i stället för att välja den konfliktartade debatten.
Den enskilda intervjun kan ge mer information till väljarna, i stället för att välja den konfliktartade debatten. Bild: Pontus Lundahl/TT

Partiledarnas visioner

Tal utan följdfrågor räcker inte som vägledning för väljarna, men det gör å andra sidan inte heller konfliktartade debatter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 4/6. Ambitiösa väljare läser partiprogram, men de flesta skaffar sig en uppfattning genom mediebruset. För att det bruset ska bli tydligare har media en roll att spela för att göra upplägget bra för mottagaren. Public service har utifrån sitt uppdrag ett större ansvar. I nyhetssändningarna finns tyvärr en övertro till debatten och konflikten.

Under två veckor har SVT nu testat ett annat grepp än debatten genom att låta partiledare hålla tal till nationen. Under 15 minuter har de fått tala utan att bli avbrutna.

För den som sökte svar på enskilda sakfrågor var inte detta format det rätta. Det berodde å andra sidan inte på att partiledarna fick tala utan att bli avbrutna utan på att syftet med talet var att ge sin ideologiska framtidsbild av Sverige. Trots detta som uppdrag för talet fastnade många i den dagsaktuella situationen, men avslutningarna gav lite mer av de stora penseldragen för vilken vision de har.

ANNONS

Ebba Busch Thor (KD) lyfte gemenskapen: ”En plats där vi tar hand om varandra, som vi bygger tillsammans i gemenskap, där alla bidrar och alla behövs”.

Jan Björklund (L) betonade utbildningens samhällsfunktion: ”Om skolan lyckas, då kommer Sverige att lyckas. Och jag tänker inte ge mig förrän varje flicka och varenda pojke i det här landet vågar drömma om framtiden”.

Stefan Löfven (S) vill fokusera på trygghet: ”Därför vill jag använda vår ekonomiska styrka till att bygga ett starkare samhälle där du kan känna dig trygg, fri, hemma. Där du vet att du inte går ensam”.

Annie Lööf (C) pekar på att vi står inför ett vägval: ”Jag vill se ett samhälle som bygger på tillit, istället för misstro. Medmänsklighet istället för främlingsfientlig. Samarbete istället för slutenhet. Vi står inför ett vägval och jag har valt min väg. Jag väljer att gå framåt”.

Jonas Sjöstedt (V) vill se jämlikhet: ”…jämlikheten ger alla människor makt över sina egna liv och frihet att utvecklas. Tillsammans kan vi se till att vårt land om tio år inte bara är till för några få i toppen utan att det faktiskt är till för oss alla”.

Jimmie Åkesson (SD) talar om ett modernt folkhem: ”Jag tror väldigt starkt på idén om folkhemmet, på idén om att vi tillsammans bygger ett tryggt och sammanhållet Sverige. Vårt gemensamma hem, det moderna folkhemmet Sverige”.

ANNONS

Ulf Kristersson (M) betonar att alla har samma rätt och samma ansvar: ”…men den bygger på samma värderingar och på samma stolthet över att vara ett litet land som är framgångsrikt i en stor värld. Ett Sverige med rättigheter, skyldigheter och möjligheter – lika för alla”.

Isabella Lövin (MP) sätter miljön först: ”Kära väljare – Om inte vi, så vilka. Om inte nu, så när. Låt oss börja, det finns ingen tid att förlora. Vår stund på jorden är nu”.

Vi är olika som människor. För en del är denna summering av partiledarnas tankar om framtiden enbart vackra ord. För andra är det ändå viktigt att få den stora bilden för att därefter bättre förstå och analysera partiledarnas svar på frågor i den dagliga sakpolitiken.

Public service har nu testat ett nytt grepp för att låta partiledare komma till tals. Tal utan avbrott kan i och för sig framstå som väl snällt, men samtidigt är det inte i debattkonflikten vi får alla svar. Bra utfrågningar bör dock vara ett mer givet inslag som kan ge väljarna bättre vägledning.

ANNONS