Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Storckenfeldt: Partiet som övergav sina väljare

Denna krönika vänder sig till dig som brukar rösta på Centerpartiet. Annie Lööf har nu gjort valet enkelt. Stureplanscentern har vunnit och C har blivit ett vänsterblocksparti. Tyvärr finns inte längre möjligheten att fortsätta rösta på centern för att man alltid röstat på bondepartiet. Vill man ha maktskifte och borgerlig politik, då gäller det att rösta på ett borgerligt parti.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Jag tror att många centerpartister känner sig fruktansvärt övergivna. Jag tänker på de många landsbygdsbor som alltid tillhört den borgerliga centern. Jag tror inte de känner igen sig och jag tror inte de håller med Annie Lööf i hennes val av Magdalena Andersson som statsminister.

Centern verkar ha gått vilse i sin jakt på den breda mitten. Den verklighet som målas upp existerar inte och nu har Annie Lööf och hennes parti hamnat på vänstersidan. Det beklagar jag. På vår sida är vi inte överens om allt, men vi har möjlighet att bilda en stabil regering och genomföra mycket av den borgerliga politik som Annie Lööf förespråkar.

På andra sidan ser det inte riktigt lika ljust ut. Ska Annie Lööf samarbeta med partier som vill begränsa valfriheten? Partier som vill förbjuda just den valfrihet som Annie Lööf står för? Vänsterpartiet kräver att få sitta i den regering de stödjer, vilket innebär att Annie Lööf antingen tvingas samarbeta med dem eller hamna helt utanför. Det håller inte. SD-motståndet har kostat partiet. Nu går det upp för folk att alternativet till Jimmie Åkesson inkluderar miljöpartister och därmed en mycket sämre politik för landsbygden. Annies röda linjer har målat in henne i ett hörn.

Sverige sågs länge som ett föregångsland, men framhålls allt oftare som ett avskräckande exempel. Vi har flera riktigt stora problem att lösa – gängkriminaliteten och det dödliga våldet, utanförskapet och bidragsberoendet, klimathotet och elbristen. Samtidigt har det blivit allt dyrare att vara svensk – på grund av skenande elpriser, skyhöga bränslepriser och ständiga skattehöjningar.

Förr var Socialdemokraterna ett trovärdigt regeringsparti, som i vart fall kunde sköta landet. Så är det inte längre. Beroendet av Miljöpartiet och akuta uppgörelser med politiska vildar och vänsterpartister gör förnuftig politik omöjlig i stora frågor.

Jag vänder mig till dig som nu börjat tänka att maktskifte kanske är nödvändigt för att få något gjort. Jag vill be dig att låna ut din röst till Moderaterna i valet i september, så att vi kan få ordning på Sverige.

Förmodligen håller du inte med mig eller mitt parti om allt. Kanske håller du inte helt med något parti längre. Men kanske tänker du att nu har det gått för långt – och att något faktiskt måste göras. Ställ dig själv frågan: Har Sverige råd med fyra år till av det här? Har du?

Valet 2022 kokar ner till ett traditionellt val om högern eller vänstern. Annie har gjort sitt val. Vad kommer du välja?