STOCKHOLM 20220201
Rickard Nordin, energi- och klimatpolitiska talesperson,  partiledare Annie Lööf och  landsbygdspolitiska talesperson Daniel Bäckström under Centerpartiets pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT kod 10030
STOCKHOLM 20220201 Rickard Nordin, energi- och klimatpolitiska talesperson, partiledare Annie Lööf och landsbygdspolitiska talesperson Daniel Bäckström under Centerpartiets pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT

Katarina Erlingson: Partierna slåss om landsbygdens väljare

Ledare 3/2. Boende på landsbygden har blivit eftertraktade som potentiella väljare av i princip alla partier. När till och med Miljöpartiet gör utspel för att locka glesbygdsväljare förstår man att det är en ny trend.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Och det är kanske inte konstigt att landsbygden blivit så populär. Det är något som vi delvis kan tacka pandemin för. Människor har flyttat från den folktäta staden och hittat billigare boende på landet. Vissa kommuner har redan före pandemin sett möjligheterna, inte minst Falkenbergs kommun med sitt projekt Lev din dröm där man inventerat obebodda hus och lockat nya invånare till trakten.

Även i norrländska avfolkningskommuner, som i Jämtlands inland, har trenden vänt. Också där har man inventerat ödegårdar för att kunna erbjuda intressanta boenden för nyinflyttade, där de flesta är unga och i aktiv ålder.

De stora investeringar och nya arbetsplatser som är på gång i norra Sverige, bland annat i Skellefteå, lockar "nybyggare". Det är till och med så populärt att det blivit bostadsbrist i och runt Skellefteå.

ANNONS

Men det verkar som att de flesta partierna har en gammal syn på de boende på landsbygden. Det är klart att det fortfarande finns den "traditionella" landsbygdspersonen, men de senaste åren har andra kategorier av människor flyttat till landet. Man jobbar hemifrån med högkvalificerade arbeten, man startar eget med gårdsbutiker och nya sorters odlingar, ibland är det dessutom samma person. Inte ens bonden är av den traditionella sorten. Det moderna jordbruket är högteknologiskt och många lantbrukare jobbar febrilt för att göra sin verksamhet så hållbar som möjligt.

Då kommer partierna med förslag som de tror lockar alla landsbygdsbor. Sänkt pris på diesel genom minskad inblandning av biodrivmedel, minskad vargstam och mycket prat om jakt som KD tror ska locka väljarna i "hjärtlandet", denna fåniga och USA-inspirerade benämning på landsbygden. Samma typ av retorik ägnar sig SD åt och satsar på Mattias Karlsson som ny talesperson för landsbygdsfrågor.

Miljöpartiet vill ge 4000 kr i sänkt skatt till alla som bor i glesbygden, för att kompensera för ökade kostnader för drivmedel. Även Liberalerna har blivit landsbygdsvänliga och presenterade ett program i somras.

Centerpartiet är av tradition ett parti för boende på landsbygden och partiet verkar ha följt med samhällsutvecklingen. C hittar förslag som gynnar både landsbygden och klimatet, något de andra partierna inte lyckas särskilt väl med.

ANNONS

Kanske står höstens val om landsbygdsväljarna, och det är positivt att partierna nu verkar se alla människor som bor utanför tullarna. Återstår att se om det varar längre än 11 september.

ANNONS