Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 2019-06-19Susanna Gideonsson, nyvald LO-ordförande  Foto: Simon Rehnström / SvD / TT /  Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
STOCKHOLM 2019-06-19Susanna Gideonsson, nyvald LO-ordförande Foto: Simon Rehnström / SvD / TT / Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Elin Larsson: Partibok ska inte avgöra möjlighet till fackligt stöd

Facket ska företräda folk i ärenden som rör arbetsplatsen. Det är inte rimligt att utesluta en sverigedemokrat.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 16/6. Under måndagen ägde LO:s 29:e ordinarie kongress rum. Under kongressen valdes Handels Susanna Gideonsson till ny förbundsordförande. Liksom sin föregångare står hon inför utmaningar i form av ett splittrat förbund med stora medlemstapp och Sverigedemokraterna som näst största parti. Samtidigt ska Socialdemokraterna ro Januariavtalet i land.

Frågan om hur LO ska förhålla sig till det nya politiska landskapet har varit brännhet de senaste åren. De flesta fackförbund gjorde tidigt klart att det inte var förenligt att vara aktiv i SD och samtidigt inneha fackliga förtroendeuppdrag. Nu ställs konflikten i ett nytt ljus när en förtroendevald sverigedemokrat i Kiruna tagit frågan om sitt medlemskap till domstol.

Det står såklart varje organisation fritt att bestämma vilka de vill ha som medlemmar. Skillnaden mellan facket och andra organisationer är dock att de allra flesta är med i facket för att de vill ha någon som kan värna deras intressen i arbetslivet – inte i politiken. Utifrån den svenska modellen, där facket är så starkt, blir den här frågan extra känslig. Vilket stöd kan den som inte följer LO-boken förvänta sig och vilka fler partiprogram bryter mot deras principer? Är en industriarbetande centerpartist som vill reformera LAS välkommen? Naturligtvis finns det andra förbund för den som inte sympatiserar med Socialdemokraterna, men LO-förbundens särställning på den svenska arbetsmarknaden är unik och i vissa sektorer oundviklig.

Facket ska företräda folk i ärenden som rör arbetsplatsen. Den som gått med i facket för att få inkomstförsäkring, stöd vid konflikt eller av vilken annan anledning som helst ska inte bli av det på grund av sina politiska åsikter. För LO är medlemmarnas partitillhörighet en känslig fråga. Från tvångsanslutning till Socialdemokraterna till en medlemskår där endast hälften av medlemmarna sympatiserar med S. Vanligtvis brukar medlemmarnas intresse styra vad en organisation ska tycka men i LO:s fall har man gjort allt för att fortsatt kunna slå in på den gamla vägen. Konfliktfrågan som lyfts nu pekar på det uppenbara: LO har många medlemmar som sympatiserar med dem i arbetsrättsliga frågor, men väljer annat än socialdemokratin på valdagen.

Susanna Gideonsson har många utmaningar framför sig men att försöka rensa efter partibok är en farlig väg att gå. Annars måste LO bestämma sig för om de ska bli ett fackförbund för endast socialdemokrater.