Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
VÅSTERÅS 20191017Moderaternas partiledare Ulf kristersson (M) inledningstalar under partistämma på Aros Congres Center i Västerås.Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT
VÅSTERÅS 20191017Moderaternas partiledare Ulf kristersson (M) inledningstalar under partistämma på Aros Congres Center i Västerås.Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Maria Haldesten: Parti för förbudsivrare snarare än frihetsvänner?

Larm om systemkollaps präglade M-stämman mer än glatt "krossande" av Systembolaget.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Spriten förbrödrar. Åtminstone på M-stämmor. När Muf-ordförande, i en välregisserad manöver, slet av sig tröjan och äntrade scenen iförd en t-shirt med texten "krossa monopolet" höjdes stämningen. Jublet efter det inspirerade anförandet fick SVT-reportrar att spekulera kring om det var en partiledare i vardande som nyss levererat.

Desto bittrare var det nog för Systembolaget, som fick fingret från M-majoriteten – trots att monopolisten laddat med godis och en rejäl kampanjmonter. Detta, att ett statligt bolag lägger tid och pengar på partistämmoturnéer för att sprida propaganda bör i sig ifrågasättas. Även under Centerstämman nyligen var bolaget, som vanligt, på plats.

– Systembolaget stod i sin monter och påstod att öppnas monopolet upp så kommer Systembolaget stänga alla sina butiker. För då har de inget uppdrag kvar. Det är ren lögn. Staten bestämmer över bolaget – och om butiker skall vara kvar eller inte, säger Anders Eriksson (C).

Att Systembolaget inte drar sig för fulgrepp har visat sig tidigare. Ta exempelvis drevet mot gårdsförsäljning där denna "alternativa sanning" upprepades: "Hur mycket kostar en flaska vin på en gård i Skåne? Lika mycket som hela Systembolaget."

Tyvärr tycktes skrämselpropagandan bita på alltför många Centerpartister, som befarade att glesbygden skulle torrläggas om en avreglering inleddes. Detta trots att Hallandscenterns förslag faktiskt – på ett tydligare sätt än Moderaternas – öppnar för en marknad med plats för olika aktörer.

Hallandscentern står för en vuxet eftertänksam avreglering, med införande av licensförsäljning i särskilda butiker Moderaterna vill placera vinflaskorna bredvid läsken i matbutiken.

Men lika plötsligt som frihetsvänner öppnar upp, drar någon i bromsen i andra ändan. Innan vilodagen var slut hade Moderaterna helgat den med ett beslut om utredning av slöjförbud i skola och grundskola.

– Det finns en demarkationslinje mellan den politiska sfären och den individuella sfären som icke får överträdas, sade Nicklas Lundblad när företrädare för den Moderata idéprogramsgruppen skulle presenteras.

Den tanken tycktes dock som bortblåst i slöjdebatten. Någon – ännu oklart vem – skall åläggas att rycka slöjan av grundskoleelever. Och korsen också? För det kan väl inte anses rimligt att muslimska flickor förvägras rätten att sätta på sig slöjor medan exempelvis nykonfirmerade kristna högstadieelever får bära vilka trossymboler de vill?

Fast så resonerade inte förbudsförespråkarna på stämman. Det var slöjan de ville åt, trots att den förstås lika väl kan vara en symbol för ett fritt val som för ett påtvingat.

Ett parti kan förstås inte definieras av två frågor. Ändå finns det en symbolik i just dessa två. De visar på den dragkamp som blir särskilt tydlig i ett parti som vill kombinera konservatism med liberalism.

– Det är ett första steg, sade en talare om slöjförbudet.

Vilket blir då nästa? Svaret blev hängande i luften. Men antydan kan väcka onda aningar hos dem som på goda grunder befarar att partiet snart tar ytterligare steg för att närma sid SD. Vurmen för tiggeriförbud är redan ett faktum. Och i helgen stod det klart att många M-politiker låter förvillande lik SD:s, eller Trump, i sina påhopp mot public service.

Ingen fräste "fake news media" från talarstolen, lika lite som besökande Fredrik Reinfeldt öppet kallades fejk-moderat. Men man kunde ändå ana tanken vina kring bänkraderna. Det bådar illa för svensk borgerlighet. Moderaterna kan vara på väg att krossa mer än Systembolaget.