Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20220106
Appar på mobiltelefon: YouTube, Facebook och Google.
Foto: Helena Landstedt / TT / kod 11980 Bild: Helena Landstedt/TT
STOCKHOLM 20220106 Appar på mobiltelefon: YouTube, Facebook och Google. Foto: Helena Landstedt / TT / kod 11980 Bild: Helena Landstedt/TT

Katarina Erlingson: Pandemin grogrund för desinformation

Ledare 24/1. Det är hög tid att vi svenskar blir lite mer kritiska till vad vi läser och delar på nätet! Dagligen kommer det upp mer eller mindre konstiga inlägg i flödena på Facebook, inlägg som glatt delas vidare utan större eftertanke.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Inte minst har många inlägg koppling till pandemin och då är det extra viktigt att vara kritisk. Säpo varnar för att mycket desinformation florerar och syftena är inte alltid de man kan tro.

Om man är kritisk mot covidvaccinet kan man extra lätt bli en nyttig idiot för helt andra krafter. Att dela artiklar som verkar vara i linje med ens egen uppfattning kan verka bra, men vem är det som förmedlar informationen och hur sann är den? Vad är syftet bakom att skriva artikeln för att få folk att dela den?

Pandemin har blivit ett lysande verktyg för de krafter som vill destabilisera samhället. Det behöver inte vara andra länder, det kan också vara extremister av olika slag som tjänar på att samhället splittras och att människor får en minskad tillit till myndigheter och nyhetsmedia.

Högerextremister, såsom Nordiska motståndsrörelsen (NMR), kapar eller infiltrerar gärna i sammanhang där det finns samhällskritik. Till exempel i den så kallade Frihetsrörelsen som organiserar demonstrationer mot covidvaccin och vaccinpass.

Andra högerextrema försöker tona ner pandemin och sprider desinformation som verkar trovärdig, till exempel genom att hänvisa till statistik från Statistiska Centralbyrån. Få orkar väl kolla om siffrorna stämmer, men det försåtliga är att statistiken mycket väl kan stämma men är ryckt ur sitt sammanhang.

Tyvärr är alltför många människor vana vid att lita på vad som skrivs och delas på Facebook. Allt som oftast delas felaktig information på Facebook som mycket lätt hade kunnat kollas upp genom några knapptryckningar. Det är alla sorters människor som "går på" det här, även personer med hög utbildning och kvalificerade arbeten. Därför kan det aldrig nog ofta informeras om att vara försiktig. Källkritik är viktigare än någonsin!

Alla aktörer som sprider desinformation är ute efter att lamslå demokratin, bland annat länder där demokratin inte står högt i kurs som i Kina eller Ryssland. Konspirationsteorier kan spridas lätt om de samtidigt får hjälp av illasinnade stater. Qanon i USA bidrog till att det nästan blev statskupp i USA för ett år sen, inte minst sedan Trump flitigt spridit vidare Qanons konspirationsteorier. Hände det i USA kan det hända även i Sverige, så tänk två gånger, helst tre, innan du delar vidare intressanta länkar.

Det är inte bara statens ansvar att se till att vår värld får vara fri, utan i allra högsta grad även ditt och mitt ansvar. Ett valår som detta är risken ännu högre att du blir en nyttig idiot för illvilliga krafter.