Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Pandemilag kommer alldeles för sent

Ledare 10/12. Visst är det lätt att säga att en insats kommer försent, det är alldeles för lätt att vara efterklok. Men när det gäller den tillfälliga pandemilag som regeringen nu vill skicka på remiss och införa i mars, känns det som högst rimligt att ifrågasätta tidsschemat. Finns det ingen på regeringskansliet med någon form av känsla för när det är dags för viktiga beslut?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

STOCKHOLM 20201104 Julskyltning i centrala Stockholm. De senaste skärpta corona-råden på grund av ökad smrittspridning skapar oro bland affärsinnehavare inför den viktiga julhandeln. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040 Bild: Anders Wiklund
STOCKHOLM 20201104 Julskyltning i centrala Stockholm. De senaste skärpta corona-råden på grund av ökad smrittspridning skapar oro bland affärsinnehavare inför den viktiga julhandeln. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040 Bild: Anders Wiklund

En tillfällig krislag infördes i våras, men den användes aldrig av någon konstig anledning. Centerpartiet krävde tidigt en pandemilag, men det har tagit obegripligt lång tid att komma till skott med den. Bättre sent än aldrig, brukar det heta, men ett viktigt redskap som en pandemilag kan inte komma flera månader efter att man börjat vaccinera. Behovet har varit uppenbart länge. Det finns i dag smittskyddslagen och ordningslagen och särskilt den sistnämnda är trubbig och slår orättvist. Det är därför restauranger, kulturarrangörer och sportevenemang går på knäna, medan köpcentra kan hålla öppet som vanligt.

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland har varit kritisk till Sveriges agerande under pandemin och har hackat på den svenska hanteringen vid alltför många tillfällen. Men det ligger nog en hel del i hans senaste kritik som han framför i en intervju i Expressen (8/12). Han menar att Folkhälsomyndigheten haft för stort ansvar och att regeringen inte klivit fram förrän alltför sent. Där måste man tyvärr ge honom rätt. Det är antagligen en anledning till att pandemilagen blivit så försenad.

Den tillfälliga pandemilagen som förhoppningsvis införs till våren ska gälla tills en ”fast” pandemilag är klar någon gång 2022. Den kommer att vara bred och inte bara ta hänsyn till just den här pandemin utan försöka vara förutseende inför ny smittspridning. Det gäller att vara bättre förberedd inför nästa pandemi. Vi vet inte när den kommer, men kan vara tämligen säkra på att det händer igen.