Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Påtvingade vänner skapar konvulsioner i Falkenberg

Likt sin partiledare står Sara-Lena Bjälkö (SD) som segrare i Falkenberg efter valet. Huruvida det innebär att hon får någon makt återstår att se, men det ligger i farans riktning. Sen Sverigedemokraterna kom in på bred front i Sveriges riksdag och kommuner 2010 har övriga partier tvingats förhålla sig till det nya läget. På flera håll regerar till exempel den gamla Alliansen med stöd av SD. Som i Halmstad den gångna mandatperioden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

I sådana lägen brukar Moderaterna vara det parti som sköter kontakterna med SD och förankrar de beslut som står på dagordningen. Då kan de andra partierna känna sig mer "obefläckade" även om det förstås är hyckleri.

Nu är det inte omöjligt att det blir så även i Falkenbergs kommun. Framtid Falkenberg, med S-MP-KD-L och stöd av V, har trots att S gått fram i valet ändå förlorat sin majoritet. De har bara 30 och behöver 31 för att kunna styra i hyfsad lugn och ro. Såvida inte ett mirakel inträffar, ett hopp Per Svensson (S) lever på någon dag till, annars tappar han sin position som kommunstyrelsens ordförande.

Moderaterna, med sitt nya toppnamn Sandra Johansson, gjorde ett bra val och är nu för första gången större än Centerpartiet som i stället tappade desto mer. Chocken för C är stor av förståeliga skäl. M siktar förstås på att få posten som kommunstyrelsens ordförande och bli historiskt i Falkenberg. Men det kan bara ske om Sandra Johansson kan locka över KD och L från Framtid Falkenberg och dessutom få C att bortse från sin motvilja mot SD. Tanken är säkert att leda i minoritet med stöd från SD, precis som man gjort i Halmstad.

Det är förstås en motbjudande tanke för C-ledaren Anneli Andelén som likt Thorbjörn Fälldin en gång i tiden dagtingat med sitt samvete för att hålla SD ifrån sig. Men då hade hon inte räknat med det katastrofala valresultatet. Uttalandena hon gjort efter valet tyder på en hård press inifrån Centerpartiet. Nu hänvisar Andelén till valresultatet och att det skulle bli alliansen som styr och "sen får man se hur SD röstar". Hon har hela tiden hävdat att C är ett borgerligt liberalt parti och det verkar väljarna också tycka eftersom man straffat C för att ha bundit sig för hårt vid S i valrörelsen.

Man kan tänka sig att M sätter hård press på C samtidigt som man lockar med både poster och politik som kan genomföras. Samma taktik måste M förstås ha mot L och KD, liksom mot SD. Men att luta sig mot ett oberäkneligt SD en hel mandatperiod är ett vågspel, Sara-Lena Bjälkö verkar inte vara något att luta sig mot när åskan går, om man säger så.

En koalition mellan S och C är teoretisk möjlig men det är i realiteten inget alternativ. Det har Per Svensson (S) bäddat för med sin hårda ton under den gångna perioden samtidigt som C poängterar att de är ett borgerligt liberalt parti.

Läs mer: Högerpartiernas sista försök - letar stöd hos SD

Läs mer: Framtid Falkenberg tappar makten