På fel väg i Varberg

Polisens kokainlarm i Varberg visar att kampen mot droger måste prioriteras ännu högre.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 20/2. Om kokainets gamla glamourstämpel lever kvar är oklart – drogen återfinns nu långt ner i missbrukarleden. Nu varnar polisen för en dramatisk ökning i Varberg. Det är oroväckande – och kanske ett resultat av en idiotliberal inställning till droger bland ungdomar och unga vuxna. Bruket av cannabis har ökat påtagligt på senare år – en otrygghetsfråga som därför har prioriterats i polisens medborgarlöften i såväl Varberg som Falkenberg.

Drogbekämparna jobbar dock i motvind. Visserligen visar drogvaneundersökningar att majoriteten av ungdomarna, 80 procent, är smarta nog att säga nej till droger. Men de andra 20 procentens vanor skapar problem inte bara för dem själva utan för hela samhället, från skola till jobb.

ANNONS

– Det finns arbetsgivare som hör av sig som är oroliga för nya unga medarbetares vanor som de misstänker kan påverka säkerheten på arbetsplatsen eller i trafiken, berättar Linda Wennerholm.

Hon är samordnare på Länsstyrelsen med ansvar för frågor som rör alkohol, narkotika, doping och tobak och vet att hallänningarnas drogvanor sätter spår. Just nu håller Länsstyrelsen på med att sammanställa en rapport om mätningar av drogrester i vårt avloppsvatten. Så här långt bekräftas bilden av att cannabis är den vanligaste drogen.

Cannabis brukar kallas för en ”lätt” drog - men det är en förrädisk benämning.

– Cannabis kan orsaka psykoser och psykisk ohälsa. Man pratar ibland om att unga självmedicinerar genom att röka på, men cannabis kan få rakt motsatt effekt. Det är viktigt att ungdomar får det klart för sig, säger Linda Wennerholm.

Rent bortsett från att det är korkat att knarka, så blir man dessutom dum av cannabis. Drogen gör användaren trögtänkt och påverkar dessutom hjärnans utveckling negativt, vilket beroendeforskning tydligt kunnat påvisa. Därför är det extra alarmerande att ett stort antal unga hallänningar har en lättsinnig inställning till cannabis.

Dessutom är det alls ingen myt att cannabis är en inkörsport till tyngre droger. Bortsett från att tröskeln för att testa även annat kan sjunka när man väl börjat, så får cannabisrökaren lättare smak för andra preparat. Det kan vara en förklaring till att de varningar om kokain som kom för redan tio år sedan, nu ger tydliga avtryck i Varbergspolisens rapportering.

ANNONS

I Halland jobbar ett preventionsnätverk, som består av allt från poliser till kommunal personal som möter unga i sitt arbete. För att försöka motverka utvecklingen satsar man på att sprida evidensbaserad utbildningspaket till skolor i Varberg och Falkenberg.

– Kvaliteten på utbildningen har varierat kraftigt. Det vill vi ändra på, säger Linda Wennerholm.

Att säkerställa att de utbildningsinsatser som görs faktiskt håller måttet och ger resultat är ytterst angeläget. Att förebygga handlar om att rädda liv. Samtidigt är det förstås också oerhört angeläget att missbruksvården fungerar – även på den punkten behöver samhällets insatser förbättras betydligt.

ANNONS