Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ovärdigt spel kring människor på flykt

Kan världens länder, vid stora flyktingströmmar, enas om ett delat ansvar?

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Det som just nu utspelar sig på gränsen mellan Grekland (och därmed EU) och Turkiet är en mänsklig tragedi. Eller rättare, det är en fortsättning på den mänskliga tragedi som kriget i Syrien är. Det är ett ovärdigt spel vi ser där människor på flykt undan krig används som påtryckningsmedel för makthavarna och skyfflas runt som Svarte Petter.

Jag vill ogärna peka finger åt vare sig Grekland eller Turkiet i detta. Under 2015 tog Sverige emot nästan 163 000 människor som sökte asyl i Sverige. De flesta av dem kom från Syrien. Av den stora flyktingströmmen 2015 är det drygt hälften som fått stanna i landet. 60 500 personer har fått permanent uppehållstillstånd, drygt 24 000 personer har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd. Nära hälften av dem som beviljats uppehållstillstånd är barn.

Turkiet (som är ett betydligt fattigare land) hyser en av världens största flyktingbefolkningar. Turkiet har tagit emot 3,6 miljoner flyktingar de senaste åren och många lever under ovärdiga förhållanden. EU har hjälpt Turkiet med ganska stora summor för att hysa denna befolkning, men ändå är det lätt att förstå den turkiska frustrationen. Särskilt nu när kriget mot trupperna i Idlib riskerar att generera ytterligare en stor flyktingvåg. Och att Grekland skulle ta över som mottagningsland i ett läge där de under många års tid haft negativ tillväxt och redan har stora problem med ett värdigt mottagande är helt enkelt ingen lösning.

Det är en självklarhet att inte bara EU, utan att även andra ansvarstagande länder, gemensamt och solidariskt hanterar migrationsströmmarna från världens konflikthärdar. Vi socialdemokrater har sedan 2015 hårt drivit frågan om att EU måste finna en lösning på hur vi hanterar flyktingströmmar. Det är inte hållbart att ett fåtal länder, som Sverige, Tyskland eller för den delen Grekland, ska ta hela ansvaret för asylmottagning. Fler måste ta ansvar.

För egen del tror jag att vi måste lyfta frågan på en högre nivå än EU. Kan världens länder vid stora flyktingströmmar enas om ett delat ansvar, kanske via utökade flyktingkvoter eller gemensamma regler om säkra flyktvägar? I dagens extremt digitaliserade värld, även i den värsta konflikt finns oftast internet, borde frågan om att söka asyl kunna lösas på ett helt annat sätt än horder av människor som slåss om att ta sig över gränsen till EU. Det är frågor som måste börja diskuteras. Det som sker nu är en mänsklig tragedi.

Adnan Dibrani, riksdagsledamot Socialdemokraterna