STOCKHOLM 20220408
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelar att hon avgår som partildare vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060
STOCKHOLM 20220408 Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) meddelar att hon avgår som partildare vid en pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Katarina Erlingson: Oväntad avgång men samma politik väntar

Samma politik, samma låga opinionssiffror men ny partiledare. Är det vad man kan vänta sig sen Liberalernas ledare Nyamko Sabuni lämnat sin post med omedelbar verkan?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Det förvånar säkert många att det kom just nu. Sabuni har verkat vara en katt med nio liv som har rett ut fadäser och obetänksamma uttalanden förut under sin snart treåriga tid som partiledare. Så varför just nu? Är det helt enkelt så att någon droppe har fått bägaren att rinna över?

Det senaste olyckliga uttalandet skedde häromveckan i ett youtubesamtal med Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl och partiledarkollegan Ulf Kristersson (M). Samtalet kom in på ett "tankeexperiment", enligt Sabuni, och då sa hon i princip att hon vid ett eventuellt krig i Sverige skulle fly till Norge. Inte särskilt förtroendeingivande för att komma från en partiledare, särskilt inte när man har Ukrainas Zelenskyjs agerande i färskt minne. Yttrandet är förstås övertolkat och skruvat några varv till på twitter, men säger ändå något om Nyamko Sabunis bristande förmåga att tänka högt utan att grodor flyger ur munnen på henne. Tyvärr är det så att det ställs andra krav på partiledare än på vanliga människor, rätt eller fel.

ANNONS

Det har funnits tillfällen där Sabuni sagt ännu värre saker, men där har hon ridit ut stormen och till och med efter det lyckats bli vald till partiledare. Nyamko Sabuni har lett ett splittrat parti där relationen till SD har varit vattendelaren. Flera kända liberaler har hoppat av eller signalerat sin avgång efter valet. När det gäller Liberalernas politik lär den inte förändras särskilt mycket under ledning av vice partiordföranden Johan Pehrson. Han har tillhört Sabunis lag och dessutom deltagit i partiledardebatter i riksdagen eftersom Sabuni inte haft en riksdagsplats.

Pehrson kommer att vara partiledare fram till landsmötet i december och det blir därmed han som möter väljarna i september. "Det finns behov av Liberalerna", sa han i en tv-intervju efter tillkännagivandet. Synd då att det inte märks i partiets opinionssiffror. Dessa har legat i princip fast strax över två procent under lång tid. Skulle siffrorna stiga nu kan man dra slutsatsen att det varit Sabunis "fel", men det finns ingen anledning att tro något sånt.

Hur det ska gå att sälja in Johan Pehrson som ny partiledare inför valet återstår att se, men han har en fördel i att ha varit Sabunis ersättare i debatterna och har alltså synts en del. Jämfört med Centerpartiets Lennart Daléus som tillträdde i juni valåret 1998 har Pehrson lite mer tid på sig och har dessutom synts till en hel del tidigare.

ANNONS

Kanske kan Sabunis avgång bidra till en läkning av det sargade partiet, men som sagt, Johan Pehrson har samma politiska inriktning som Sabuni så det skulle förvåna om väljarna tycker sig behöva Liberalerna kvar i riksdagen.

ANNONS