Adnan Dibrani (S) riksdagsman om att jobba hemma under coronatider
Adnan Dibrani (S) riksdagsman om att jobba hemma under coronatider Bild: Annika Karlbom

Adnan Dibrani: Oroad över godtycke och rättsövergrepp

I slutet av förra veckan hade jag ett samtal med min fru. Det var ett samtal om vardagliga saker, vilket för oss ibland kan innebära politik. Ulf Kristersson hade just haft presskonferens och presenterat sitt regeringsunderlag men också den politiska överenskommelse som ska styra regeringens politik under de kommande fyra åren.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Vi pratade ganska öppet om det och den oro vi känner. Barnen var hemma och plötsligt säger min fru att vi kanske borde prata senare, när barnen inte hör.

Vi älskar våra barn och vi vill inte skrämma dem. Vi vill inte prata om inre gränskontroller, om tillfälliga uppehållstillstånd och till och med medborgarskap som kan dras in och utvisningar som sker på grund av ”bristande vandel” eller "osvenskt” beteende. För även om vi naturligtvis är svenska medborgare och oerhört privilegierade så förstår ju våra barn att de inte ser ut exakt som kompisarna och att udden i krav på anpassning och tacksamhet också riktas mot dem. Eller åtminstone kommer de förstå det inom några år (de är fortfarande små).

ANNONS

Det här gäller inte bara min familj. Runt om i Sverige finns föräldrar som inte gärna vill berätta för sina barn om vad som händer runt omkring dem. Runt om i landet finns en genuin oro, barn kommer hem oroliga och ledsna och frågar om det är de som nu ska kastas ut ur landet.

Omkring en femtedel av Sveriges befolkning är, liksom jag, född i ett annat land. Runt en fjärdedel har utländsk bakgrund – det vill säga är antingen utrikes födda eller födda i Sverige av två föräldrar som är födda i ett annat land. Det är den statistik SCB för. Utöver dessa så finns det väldigt många som har minst en förälder född utomlands. Totalt är det nästan en tredjedel av Sveriges befolkning som antingen är födda utomlands eller har minst en förälder som är det. En tredjedel av befolkningen! Många av dem är på riktigt oroade över en utveckling där de avkrävs lojalitetsförklaringar mot det land där de i många fall är födda, där deras tro ses som suspekt, deras rätt att vistas i landet ständigt ska bevisas.

Många tycker kanske att jag överdriver. Och sanningen är ju att ingen riktigt vet vad slottsavtalet kan komma att innebära. Vilka signaler det sänder eller vilken oro de sprider. Det är fullt av hänvisningar till internationell rätt och konventioner. Kanske tror verkligen Ulf Kristersson och Johan Pehrson att det räcker för att se till att rättsstatens principer upprätthålls. Kanske har de rätt. Lika sant är dock att avtalet är lika fullt med gummiparagrafer åt andra hållet som öppnar för rent godtycke och rättsövergrepp. Så vi vet inte.

ANNONS

Det vi vet är att Sverige, som fortfarande är en demokrati, har genomfört ett fredligt maktskifte. Vi socialdemokrater kommer nu fortsätta arbeta i opposition. Vi kommer att vara stenhårda i vår kritik av politiken när det är befogat men också konstruktiva och samarbetsinriktade när det behövs för Sveriges bästa. Som en opposition ska vara. Det ser jag, trots allt, fram emot.

Adnan Dibrani
Adnan Dibrani
ANNONS