Katarina Erlingson: Orimliga regler för …öltest i Falkenberg

Sedan EU-inträdet har alkoholpolitiken i Sverige blivit mindre sträng. Många småproducenter har startat bryggerier, vinodlingar och till och med destillerier. I Halland finns det många aktörer som brinner för de olika dryckerna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Gårdsförsäljning av alkohol har varit på tapeten under många år, men har ännu inte blivit verklighet. Centerpartiet fick med gårdsförsäljning i januariavtalet, men frågan har dragit ut på tiden. En utredning gick på remiss i våras och det finns nu goda möjligheter att få igenom gårdsförsäljning när den nya regeringen tillträder så småningom.

I den omfattande lagstiftningen kring alkohol finns många regler som måste följas och som kanske inte direkt har med gårdsförsäljning att göra. Dryckesföretag får anordna provsmakningar av sina alkoholhaltiga drycker och det är kommunerna som bestämmer reglerna.

Falkenbergs kommun verkar ha hårdare alkoholhandläggare än i flera andra kommuner, det har funnits tecken på det tidigare. Nu protesterar bland annat ölproducenten Agerörs Kustbryggeri och dess ägare Per Persson mot de nya regler som väntar.

ANNONS

Tidigare har tillståndet gett möjlighet att få 15 cl öl i glaset per prov, men nu är förslaget 4 cl. Det låter helt orimligt när det gäller öl. För starksprit kan det till och med räcka med 2 cl för att kunna bilda sig en uppfattning, för vin kan det fungera med 4-5 cl, men för öl blir så lite i glaset en orimlighet för en ölkännare.

-Det krävs en viss mängd för att man ska kunna uppleva smaken och doften. Dryckens färg och skumkrona ska också kunna bedömas och samtalas kring. Du kan inte samtala kring fyra centiliter. När vi har ölprovning här pratar vi om skumstabilitet och det finns inget skum på fyra centiliter, och har vi skum blir det bara en centiliter i botten, säger Per Persson på Agerörs Kustbryggeri till HN.

Den som är det minsta intresserad av dryckesprovning förstår detta ögonblickligen, men uppenbarligen inte alkoholhandläggarna i Falkenbergs kommun.

Lagen ger tyvärr inte mycket vägledning och därför får man hoppas att den nya regeringen tar med detta i ett helhetspaket kring gårdsförsäljning. Kommunerna runtom i landet som fått in ansökningar om dryckesprovning har tolkat lagstiftningen olika. Länsstyrelsen lutar sig mot Systembolagets riktlinjer men ser att det inte finns en rättspraxis. Någon måste alltså överklaga för att beslutet ska kunna bli prövat i högre instans som därefter kan stå som vägledning.

ANNONS

Det handlar inte bara om folkhälsa och alkoholpolitik. Minst lika viktig borde näringspolitiken vara. Bara i Falkenberg finns flera mikrobryggerier, inte bara Agerörs Kustbryggeri, som berörs av beslutet. Det är dags att ta ett helhetsgrepp på frågan, provsmakningar och gårdsförsäljning är en viktig del i att utveckla näringslivet, inte minst på landsbygden.

Läs mer: Bryggeri rasar mot kommunens nya regler

ANNONS