Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20220112
Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) under en pressträff i Rosenbad. Regeringen föreslår lättnader för hushåll som drabbats av höga elpriser.
Foto Johan Jeppsson / TT kod 10730 Bild: Johan Jeppsson/TT
STOCKHOLM 20220112 Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) under en pressträff i Rosenbad. Regeringen föreslår lättnader för hushåll som drabbats av höga elpriser. Foto Johan Jeppsson / TT kod 10730 Bild: Johan Jeppsson/TT

Katarina Erlingson: Orättvis kompensation inte smart av Farmanbar

Ledare 13/1. Regeringens hastverk till kompensation för höga elpriser kan skapa fler problem än det löser. Det är positivt att regeringen är lyhörd, men det är lämpligt att tänka längre än näsan räcker.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Regeringen är väl påverkad av protestskriken från allmänheten, regeringens egna partikamrater i framför allt Skåne och M-förslaget häromdagen. Och förstås av att det är valår. På Facebook kommer dagligen chockade inlägg om skyhöga elräkningar för december. Dubbelt så hög kostnad som förra vintern, eller ännu mer. Att bo i södra Sverige och i elområde 4 gräver djupa hål i kassan. Det är inte billigt i elområde 3 heller, men ger inte lika tydlig skrämselhicka. För många i Falkenbergs kommun känns det orättvist när boende i Varbergs kommun kommer billigare undan. Gränser måste förstås gå någonstans och när vi har fyra elområden i landet blir det så. Det regeringen borde göra är att mildra effekterna för de värst drabbade. Men dessa blev knappast lugnare när energiminister Khashayar Farmanbar presenterade en kompensation för de höga räkningarna tillsammans med finansminister Mikael Damberg.

Den sistnämnde poängterade hur ovanligt det är att regeringen kompenserar på detta sätt. Men förslaget verkar ihopslarvat och inte genomtänkt. Det förefaller inte gälla bara elområde 4, vilket bara det är konstigt. Man sätter golvet för kompensation till 2000 kilowattimmar i månaden, vilket i sin tur snarare uppmuntrar en ökad elkonsumtion än till att spara.

De som har hus med direktverkande el och inte bryr sig nämnvärt om att spara el premieras framför dem som redan gjort jobbet med att spara el. Direktverkande el är en rest från det glada sjuttiotalet och villaägare borde investerat i jordvärme eller solceller för länge sen. I stället ska de nu alltså ”kompenseras” av regeringen. De som har varit förekommande, sparsamma och konstruktiva får alltså ingen ryggdunk av regeringen, utan kommer garanterat känna sig missgynnade.

Mycket är ännu oklart i regeringens förslag så man kan hoppas att några av de värsta feltänken kan rättas till. Utbetalningarna ska ske utan ansökningar och elbolagen får ansvaret. Det lär ta sin lilla tid, blir det pengar innan sommaren får de berörda vara glada.

Det hade varit mer rättvist att kompensera dem som är över en viss prisnivå. Som det förefaller nu kan elabonnenter norra Sverige kompenseras likaväl som dem i södra Sverige som har högre prisnivåer på grund av elområdessystemet. Uppenbara orättvisor stör folk så regeringens förslag kan mycket väl slå tillbaka. Kompensationen är troligen ett tecken på att vi gått in i ett valår, men verkar inte vara särskilt välriktat. Drabbade företag lämnas dessutom helt därhän.