Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Storckenfeldt: Oppositionen framstår som obekväm

Julen närmar sig med stormsteg och många känner en stor oro. Ekonomin är hårt pressad och varenda krona måste vändas på för att ha råd med både elräkningen och julklapparna. I detta läge väljer Socialdemokraterna att höja tonen och försöka vinna billiga politiska poäng.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

De senaste åtta åren var inte bra för Sverige. Åtta år med S i ledningen har lett till att Sverige har EU:s fjärde högsta arbetslöshet, världens dyraste bränslepriser och rekord år efter år i antal skjutningar. Dessutom har man urgröpt Sveriges en gång hyllade energisystem och försatt Sveriges pensionärer och barnfamiljer i ekonomisk kris. Att den nya regeringen inte har löst alla problem på åtta veckor är inte konstigt – det finns mycket att städa upp efter den förra regeringen.

Att sitta i opposition är en viktig del av vår demokrati. Riksdagen granskar regeringen, men underförstått är att det är oppositionen som leder detta arbete. Socialdemokraterna är dock ett parti med vana av att styra landet. Nu gör de sig högljudda över så kallade löftesbrott från regeringspartierna samtidigt som de driver på inflationen i sin budget, höjer skatten och gör det dyrare att tanka. Det vill säga, bryter vallöften.

Socialdemokraterna har en imponerande förmåga att frånsäga sig allt ansvar. Lägger man systematiskt ner kärnkraft och det sedan blir elkris beror det givetvis inte på en dålig politik utan på någonting helt annat. Socialdemokrater satt i riksdagens kammare och applåderade när de förstörde svensk elproduktion och skapade dagens elkaos. Nu undrar de skamlöst varför den nya regeringen inte löst krisen på några veckor. En kris som de själva alltså är ansvariga för.

Socialdemokraterna har nu gått över till att försöka finna sin roll som opposition. En plågsam process. Det skaver och känns nästan onaturligt att kritisera. Men jag förväntade mig mer. Argumenten är spretiga och ansvarslösheten lämnar en unken eftersmak i munnen.

Under pandemin valde vi enighet över partipolitiskt käbbel. Vi kom överens i viktiga frågor för Sverige och valde en mer ödmjuk ton i oppositionsrollen. Det tror jag var helt rätt väg att gå. I en tid då människor världen över led antingen av ensamhet, sorg eller av sjukdomen själv stod inte vi i kammaren och tjafsade. Vi höll ihop.

Idag är inte samma läge eller situation, men verkligheten är den att vi har barn i Sverige som fryser på grund av att föräldern inte har råd med uppvärmningen. Det är också en kris, och dessutom en kris orsakad av en oansvarig politik. Regeringssidan har nu lagt fram förslag till elprisstöd. Ett förslag som baseras på den utredning som den socialdemokratiska regeringen lät ta fram. Men i sann socialdemokratisk anda skjuts ansvaret från och förslaget ratas trots att man själv inte har några bättre lösningar.

Det är tydligt att socialdemokraterna har en del att lära om oppositionsrollen, men hade jag varit dem hade jag anpassat tonen något. En dos ödmjukhet kanske vore på sin plats för partiet som kört Sverige i botten.