Katarina Erlingson: Omtag behövs för ett lugnare Falkagård

Ledare 20/1. Den senaste tiden har det varit lite väl många bränder på Falkagård. Bilar, soprum, tvättstugor och cykelförråd har brunnit. Är det risk för nya oroligheter som för några år sen? Det kan det förstås vara, men polisen är konfunderad över orsakerna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

-Det finns ingenting som är kopplat till social oro. Det har inte varit något bråk eller stök vad vi känner till, säger Christer Bartholdsson, polisområdeschef i Falkenberg, till HN.

Så vad kan det då vara? Allvarliga "pojkstreck"? Någon som är arg på samhället? Än så länge finns inga spår efter förövare, men sådana här händelser ger upphov till stor otrygghet. Särskilt när det var stor spridningsrisk för åtminstone en av bränderna.

Polisen vill ha övervakningskameror men ser inga snabba möjligheter att själva få upp kameror då de konkurrerar om det i hela polisområde Väst. Det kommunala bostadsbolaget Fabo skulle snabbare kunna få upp kameror, men även där tar alla tillstånd lång tid. Fabos avgående vd Christian Kylin säger att problemen är djupare och att övervakningskameror inte är enda lösningen.

ANNONS

Självklart är kameror knappast en lösning, men på parkeringsplatser och en del andra ställen är det ett bra verktyg för att få ner brottsligheten.

Det är rimligt att det inte bara går att sätta upp övervakningskameror hur som helst. De kan ge en falsk känsla av trygghet och också inkräkta på människors integritet. Bättre är förstås en ökad närvaro av polisen, men också av andra samhällsaktörer, föreningslivet inte minst. Polisen, Fabo och kommunen bör gemensamt se till så att kameror kommer upp på lämpliga platser.

Falkagård var för ett antal år sen ett så kallat utsatt område på polisens lista, men försvann från den 2017. Flera samhällsaktörer tog gemensamma krafttag för att minska den sociala problematiken och arbetet i Falkenberg var så framgångsrikt att det blev rikskänt. Bränderna nu visar på att det aldrig går att slappna av och luta sig tillbaka över vunna segrar. Arbetet måste fortsätta oförtrutet.

Kommunen har ett stort ansvar för att samordna projekt och aktiviteter på Falkagård. Det är kanske dags att ta nya tag om man nu börjat slappna av i arbetet på Falkagård. Det är hög tid att göra det nu efter ett antal veckor av skadegörelse och bränder.

Mycket av det negativa som sker på Falkagård eller liknande områden runtom i landet beror på en social utsatthet som i sin tur beror på så många olika saker. Många vuxna har svårt att få jobb av olika skäl, många pratar dålig svenska, inkomsterna är låga. De projekt som pågår, såsom till exempel SSPF (skola, socialtjänst, polis, fritid) kring drogförebyggande, behöver få extra stöd för att fortsätta sitt viktiga arbete. Sociala problem är tyvärr ingen quick fix utan ett långsiktigt arbete som aldrig kan upphöra.

ANNONS
ANNONS