Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20220602
Justitieminister Morgan Johansson (S), om Sverigedemokraternas misstroendeförklaring, i riksdagen.
Foto: Henrik Montgomery / TT  Bild: Henrik Montgomery/TT
STOCKHOLM 20220602 Justitieminister Morgan Johansson (S), om Sverigedemokraternas misstroendeförklaring, i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT Bild: Henrik Montgomery/TT

Katarina Erlingson: Omoget och oansvarigt agerat av oppositionen

Avsätta en minister mitt i en Natoansökan och mitt i ett krig i Sveriges närområde? Vilka är så korkade att man föreslår det? Förstås Sverigedemokraterna, men ännu dummare är att den förmodat "vuxne i rummet", moderatledaren Ulf Kristersson, utan eftertanke hoppade på. Efter kom Bull - förlåt, jag menar Busch - och höll med. Att den nyvalde liberalpartisten Pehrson följde med i flocken var tyvärr att vänta.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Inte att undra på att statsminister Magdalena Andersson gick i taket och berättigat anklagade högeroppositionen för oansvarighet. Man kan tycka vad man vill om justitieminister Morgan Johansson, och det har funnits många tillfällen att begära misstroendeförklaring under hans snart åtta år långa period som minister. Att göra det just nu, med bara tre månader kvar till valet och i det världspolitiska läget är så sanslöst oansvarigt att högeroppositionen borde sättas i skamvrån.

Väljarna undrar förstås vad politikerna håller på med. Att försöka hålla på med regeringsombildning så här kort före valet är helt onödigt. Väljarna - till och med journalisterna verkar det som - är sannolikt trötta på det politiska spelet och behöver inte mer av den varan så kort tid före valet. Nu borde Kristersson i stället framstått som så statsmannamässig som han gjorde för några veckor sen i samband med Natoansökan. I stället faller han för en nyck som de nya kompisarna inom SD triggat igång. Det är stor risk att Kristersson schabblat bort den chans han hade till regeringsskifte.

Socialdemokraternas framgång i opinionsmätningarna stressar förstås, men då gäller det att hålla huvudet kallt och inte sälla sig till Elake Måns (SD). Bill och Bull behöver göra rätt någon gång, åtminstone så nära valet.

Kristersson försöker kleta sitt misslyckande på statsministern och menar att hela regeringen inte behöver avgå, att Magdalena Andersson överreagerat. Det är formellt korrekt, men att tre månader före ett val i ett svårt utrikespolitiskt läge byta ut ministrar är inte att visa ansvar. Även en opposition behöver ta ansvar.

Som tur var resonerade Centerpartiet annorlunda, även om inte heller C är förtjusta i Morgan Johanssons insatser.

"Sverige behöver, nu mer än någonsin, ledare som söker samarbete - inte splittring", skrev Annie Lööf på sociala medier. Tur att det finns någon politiker på den borgerliga sidan som agerar med ansvar i ett svårt säkerhetspolitiskt läge.

Läs mer: C räddar Morgan Johansson