Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Maria Haldesten: Omogen storm kring Greta som gästredaktör

Tagga ned. Thunbergs DN-gig leder inte mot avgrunden och är inte så unikt som vissa tror.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Sände det chockvågor över världen? Gnisslade svenska kolumnister sönder sina tänder i upprördhet över det OTÄNKBARA som just inträffat?

Nej. Ändå hände något unikt 2018. Bill Gates tog över som Gästredaktör för en av världens mest anrika och välrespekterade publikationer, Time.

En början till medial kollaps? Bara ett år senare utsåg Time Greta Thunberg till årets person – så några av nätets konspirationsteoretiker skulle nog kunna dra den slutsatsen.

Att klimataktivisten var den yngsta genom tiderna utsetts – och den första svensken – väckte inte bara rimlig stolthet över en svensk tjej som lyckats göra imponerande avtryck.

Opinionsfärens surkarter gick upp i limningen. Och just som de hittat en rad andra objekt att projicera sin ilska på händer det OTÄNKBARA igen.

Dagens Nyheter låter utse Greta Thunberg till tillfällig chefredaktör. Ni ana vad som hände sedan.

Widar Andersson, chefredaktör Folkbladet (S) för skriver om ”eländiga knäböjningar för aktivism” som bara kan förklaras med att Wolodarski är ”alarmliberal”. Svenska Dagbladets chefredaktör beskriver det som ett nederlag för journalistiken och bedyrar heligt att hon minsann aldrig, ens för en sekund, skulle låna ut sin stol. En Moderat riksdagsledamot resonerar kring om jippot kan liknas vid ett slags självskadebeteende. Och då är detta ändå ganska moderata exempel på de reaktioner som följt.

Det är i sådana lägen man önskar att fler orkade lyfta blicken. Varför inte kasta ett öga på hur det ser ut i en rad av de länder vi annars brukar hämta en del medial inspiration ifrån? Då finner man nämligen att det grepp DN nu tar inte är särskilt ovanligt.

Gästredaktörer bjuds in för att rodda allt från temanummer för vetenskapliga tidskrifter till stora nyhetsprogram. DN är inte ens först ut med att låta just Greta Thunberg axla redaktörsrollen. Förra året var hon gästredaktör för Today från BBC.

Ingen föll av stolen över det. Radio 4 har nämligen haft som tradition i sjutton års tid att under november/december bjuda in några utvalda gäster att rodda ett nyhetsprogram. Uppdraget har gått till såväl professor Stephen Hawking som skådespelerskan Angelina Jolie.

Peter Wolodarski motiverar beslutet med att Greta Thunberg riktat kritik mot att klimatfrågan inte får den uppmärksamhet den förtjänar i svensk medierapportering. Den bristen kan inte avhjälpas med att Greta Thunberg, tillsammans med en grupp redaktörer, gör en specialutgåva i december om klimatet. Men att hon bereds tillfället är bara en senkommen svensk premiär på en beprövad giv.

När Bill Gates fick chansen valde han att lyfta den otroliga utveckling som världen upplevt de senaste hundra åren. Han bjöd in utvalda skribenter att lyfta fram vad som gör dem optimistiska - för att skapa en motvikt till den ilska pessimism som sprider sig som ogräs och som bildar en växtbädd för populistiska ledare.

Vad Greta Thunberg kan göra med sin dag som redaktör återstår att se. Men hon lär inte skada svensk journalistik - lika lite som 16-åriga Aava Murto förstörde Finland när Statsminister Sanna Marin nyss överlät sin plats åt henne för en dag.