Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Katarina Erlingson: Omodernt bilåkande eller turistmagnet?

Ledare 14/3. Wheels & Wings är för många årets händelse i Falkenberg. Det som året runt är en liten ”raggarrunda” runt Stortorget blir en helg i juli till en stor folkfest och cruising genom hela stan med tusentals bilar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Nu har Miljöpartiet i Falkenberg varit modiga, eller kanske dumdristiga, nog att kräva ett stopp för cruisingen. MP har lämnat in en motion till kommunfullmäktige och vill förutom att stoppa cruisingen även mäta buller och avgaser under sommarens event. Man har därmed visat att man förstår att motionen knappast kommer att få effekt i år, oavsett respons från de andra partierna.

Det kan mycket väl tänkas att MP talar för en tyst opinion, men att MP kommer att bli påhoppade som bilhatare är väl snarast att förvänta. När det både bullrar och luktar avgaser kan man förstå att många reagerar, det känns ju inte som världens mest tidsanpassade tillställning. Det är självklart känsligt för dem som gillar dessa bilar, men också för dem som värnar om turism och handel. Varje stad vill gärna ha flera evenemang som drar folk till stan och det är svårt att ändra på aktiviteter som hunnit bli en tradition.

Samtidigt har andra städer försökt modernisera och miljöanpassa de evenemang de har, till exempel Malmöfestivalen som numera har minimalt med engångsmaterial och ställer krav kring vilken mat som serveras.

Det man kan begära av evenemangsledningen är att se över om det går att modernisera Wheels & Wings på ett eller annat sätt. Även om det är gamla bilar med obefintlig avgasrening kanske man kan hitta andra körvägar, begränsa tiden för cruisingen eller något helt annat. Kanske det är dags för ett samarbete med forskare för att göra de gamla bilarna mer miljövänliga? Det är ju trots allt vackrare fordon än dagens moderna.