Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Omgiven av lättlurade idioter?

Åter avslöjas att skattepengar har slösats på låtsasvetenskapliga kurser – tyvärr även i Halland. Stärk skyddet mot charlataner!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 20/12. Att basera sitt ledarskap på DISC färglära är ungefär lika klokt som att grunda det på veckans horoskop. Det påpekar nu ett antal psykologer. De riktar förödande kritik mot de pseudovetenskapliga kurser om har köpts in lite varstans, inklusive till polis- och läkarutbildningar.

Låt vara att presidentparet Reagan sägs ha haft en astrolog som inofficiell rådgivare – men det bör ändå inte ses som en förebild. Och nog bör varningsklockorna ringa när någon börjar sälja in idén om färgdefinitioner på medarbetare, kunder eller patienter.

”Bristande beställarkompetens kan inte användas som ursäkt när värdefulla resurser slösas på sådant som riskerar att göra mer skada än nytta.”

Det skriver tre psykologer i Expressen i en svidande avhyvling av alla som låtit sig luras att utbilda personal i en personlighetsteori som bygger på DISC.

Det skulle kunna få Berne Eriksson att bli lite röd - i ansiktet alltså - inte som person! Han är övergripande regional studierektor med ansvar för att utbilda läkare i Halland.

Han slår dock i viss mån ifrån sig. Den miljonrullning som frilansjournalisten Christian Dahlström anklagar Halland för i sin avslöjande granskning stämmer inte enligt studierektorn.

– Vi har upphandlat kurser i bland annat ledarskap av det företag som förekommer i granskningen. Men vi har inte upphandlat en DISC-modell. Det ingår så mycket annat i en ledarskapskurs. Och det är bara under en begränsad del av kursen som DISC används, påpekar han

Studierektorn försöker räkna på den delnotan och landar på en siffra på uppåt 150 000 kronor.

Mindre än ett par miljoner. Men ändå. Vi talar om att man har inhandlat kurser för miljonbelopp av ett ”människocentrerat konsultbolag” som marknadsför DISC med orden: ”ett väl beprövat och ständigt förbättrat verktyg som gör det lättare att förstå både dig själv och andra människor och dessutom få en inblick i hur andra ser på dig. Det kan vara ett uppvaknande.”

Det sistnämnda må förstås vara sant. Men kanske inte på det sätt som företaget avser. Det som nu händer är att beställare fått upp ögonen för att de har köpt en kritiserad, icke-validerad metod.

Region Halland är dock redan i full gång med en översyn av alla kurser.

– Det hade jag påbörjat redan i våras, långt innan den här granskningen.

Den aktuella kursen har utvärderats med blandade resultat.

– En del har sagt att de lärt sig mycket, andra har varit tveksamma. Jag har inte hört någon som känner sig lurad. Men min uppfattning är att tveksamheten är lite större än nyttan, säger Berne Eriksson.

Och nog blir det extra galet om ST-läkare, som skall möta och bota människor, börjar bedöma folk med pseudovetenskapliga mått.

– Jag har fångat upp kritiken vad gäller DiSC. Jag hade möte med företaget redan i juni där jag lyfte den invändningen, förklarar Berne Eriksson.

Företaget underströk då att deras variant är annorlunda än den kritiserade författaren Thomas Eriksson, som skrivit boken ”Omgiven av idioter”, använder. Frågan är om skillnaden är stor nog? Det anser inte de psykologer som sågar hela metodkonceptet.

Att säga upp avtalet, som löper även nästa år, har inte varit aktuellt i Halland.

– Men jag skall ha ett nytt möte med dem i januari. Vi måste vara ganska tydliga med att uppmana företaget att ta upp aspekten att det här är en ifrågasatt metod, säger Berne Eriksson som inte tycker företagets förklaringar räcker.

Eller så beordrar man konsultbolaget att lyfta bort det delmoment som innehåller en massa humbug? Det är väl det minsta man kan begära.

De senaste årens avslöjanden om hur charlataner, gång på gång, har lyckats sälja in ovetenskapligt trams är egentligen helt otroliga. Men stora företag och offentliga myndigheter är tydligen lika lättfångade vad gäller trendiga kurer som tonårstjejer. Därför har chefer och fackledare setts krypa långsamt på golv, välja ett av fyra ”förändringsrum” - och måla kollegorna i olika färger.

Det som behövs, mest av allt, är tydligen en vuxenkurs i sund skepsis. Skicka förresten gärna en sådan även till M-ledaren Ulf Kristersson. Han tycks ha gått vilse i förändringens rum.