Om hatarna går till handling kan terrorn drabba även här

Knivmord på en lärare, en politiker, en tecknare? Sverige kan drabbas. Varbergspolitikern Adnan Dibrani är en av dem som regelbundet utsätts för hot.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 20/10. De vet var han bor. Det har trollen markerat - och förklarat att de står redo att ”fixa” honom.

– Jag har börjat bli härdad. Men det är otäckt när de hänger ut adressen, säger Adnan Dibrani (S).

I ett av de senaste hatmejlen anklagas han för att vara ”en islamist som vill ta våra barn”. Skälet till att hoten trappats upp de senaste dagarna är S-motionen om ”obligatorisk” förskola. Men det är inte första gången riksdagsledamoten från Halland blir utsatt för hat och hot.

– Jag blir attackerad av rasister för att jag heter Adnan - och för mitt ursprung. Jag får höra att jag skall inte borde finnas i Sverige. Att de skall ”ta mig” för att jag är ”islamist” - eller för att jag är socialist. Jag blir kallad landsförrädare...

ANNONS

Hur stor risken är för att någon av dessa sjuka människor till slut hänger någon i stället för att bara hänga ut, får säkerhetsexperterna bedöma. Men likt en del andra politiker rekommenderas Adnan Dibrani, i vissa perioder, att avstå från att åka kollektivt.

– Det går i vågor. I vår och sommar har det varit lugnare än vanligt, när allt fokus legat på Corona. Men nu är det igång igen, berättar Adnan Dibrani.

Känslan av att sitta på en krutdurk är inte lika stor i Sverige som i Frankrike – där terrorn drabbat hårdare och oftare, och hoten är mer överhängande. Men alla vet, innerst inne, att det som hände läraren i Frankrike kanske skulle kunna hända här. Kanske till och med på en skola.

I Borås, en helt vanlig svensk stad, har skolpersonal i dagarna slagit larm om hot och ökat skolvåld. Några rektorer har tvingats gå med överfallslarm av säkerhetsskäl – för att skydda sig mot föräldrar eller elever.

Att politiker är en särskilt utsatt grupp är dock ingen hemlighet. En del förtroendevalda som blir förföljda av hat ger till slut upp och lämnar politiken.

Hatet har blivit ett hot mot demokratin, mot tryggheten och sammanhållningen

– Sociala medier gör det enklare för folk att spåra ur, konstaterar Adnan Dibrani.

Sociala medier har gett många människor en chans att samlas och umgås. Men tyvärr finns en baksida. Dessa medier har underlättat uppvigling. Och när drevet går frestas många att haka på, och elda vidare. Och strax kommer dödshoten: Någon skall avrättas för hädelse. Någon skall hängas för landsförräderi. Någon skall arkebuseras...

– Det är helt sjukt, konstaterar Adnan Dibrani

Ja, det är sjukt - och farligt. I takt med att hatarna kapar allt fler diskussioner tystar det meningsfulla, demokratiska samtalet.

Att skärpa kampen mot all hatisk och våldbejakande extremism är en av vår tids stora utmaningar. Men att anta den är en överlevnadsfråga, inte bara för enskilda individer utan för hela samhället.

ANNONS

ANNONS