Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Richard Böhme: Om blommor och bin

Alla tycks däremot inte inse vikten av att säkra beståndet av pollinatörer.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Halland har ett ovanligt rikt bestånd av vildbin, för tillfället. Nästan en ¼ av dem är rödlistade och den dystra situationen är en del av en större trend. Naturskyddsföreningen i Varberg uppmärksammade detta i en insändare så sent som (3/6) och gav också konkreta förslag för hur allmänheten kan hjälpa till. Utrotningen av just bin och andra pollinatörer är akut och hotar, om den får fortgå, hela vår livsmedelsförsörjning.

FN:s expertpanel för biologisk mångfald publicerade 6/5 en rapport som slog fast att utrotningen av djur- och växtarter utgör ett lika stort miljöhot som global uppvärmning. Detta är naturligtvis ett globalt problem men rapporten pekar också på att lösningarna måste finnas på alla nivåer. De lokala åtgärderna blir den första länken i en världsomspännande kedja. Arbetet börjar alltså här, mitt i rabatten

Samtidigt som Naturskyddsföreningen gick Varbergs Bostad ut med att från och med i år så kommer vissa ytor, till förmån för insektsbeståndet, att lämnas lite mer vildvuxna. Det kommunala bostadsbolaget har till och med skaffat sig en ny maskot i form av ett väldigt bi. Vad denne ”Bivar” kan komma att åstadkomma återstår förstås att se, men ansatsen är i alla fall god.

Av insändarsidan att döma verkar den nya given hittills mest tolkats som släpphänthet med ogräsrensningen. Det vore onekligen tråkigt om arbetet med ökad artrikedom bara uppfattas försummad trädgårdsskötsel. Än mer olyckligt vore det dock om främjandet av biologisk mångfald blev ett svepskäl för kommunala bolag att missköta sina trädgårdar. Det finns gott om nyttiga och dekorativa växter som både är lättskötta och utmärkta för bin och humlor.

Alla tycks däremot inte inse vikten av att säkra beståndet av pollinatörer. I Falkenberg tog det över sju månader för ett enkelt medborgarförslag om kommunala så kallade bihotell, helt enkelt insektsholkar, att ens börja beredas. Att det finns goda förutsättningar för den enskilde individen att göra en insats behöver ju inte betyda att det offentliga måste dra benen efter sig.