Rättssal. Allt för få anmälningar av sexualbrott leder till fällande dom.
Rättssal. Allt för få anmälningar av sexualbrott leder till fällande dom.

Olika resultat ett förtroendeproblem

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

2014 anmäldes runt 20000 sexualbrott i Sverige. Antalet anmälningar ökar, om det är för att fler brott sker eller för att fler faktiskt tar steg att anmäla är inte helt klart. Men att flera vågar anmäla i stället för att själva bära runt på skam är ett ljus i mörkret.

Av 2014 års 20000 anmälningar klassades 6300 som våldtäkt. Av dessa är det sedan så få som runt två av tio som klaras upp. Organisationen Tryggare Sverige har i en studie granskat polis och åklagares arbete med att utreda sexualbrott i allmänhet och våldtäkt i synnerhet. Läsningen är nedslående. Intervjuer med polis och åklagare varvat med berättelser från verkligheten visar på brister i utredningar och dessutom en bristande insikt om vad som krävs för att utredningsarbetet ska bli bättre.

ANNONS

Som lösningar nämns i rapporten utbildningar, tydlig organisering och framförallt resurser. Resurser i form av tid och resurser i form av arbetskraft, två saker som i en brottsutredning man inte har en slutpunkt på är svåra att räkna på.

Rapportens slutsats att ministern med ansvar för polis och åklagare ska tillsätta en oberoende expertkommission för att utreda en särskilt utredningsorganisation är för det första inte särskilt handlingskraftig och för det andra inte särskilt originell.

Att ropa på en kommission eller utredning är allt för ofta standardsvaret från lobbygrupper. Och tyvärr är politikerna ofta allt för snabba att haka på, för att tillsätta en utredning signalerar ju att man ”gör något” även om man rent faktiskt inte gör något. Och handlingskraftig är något det är viktigt att framstå som.

Lagstiftning om samtyckeskrav presenteras ofta i debatten som en universallösning i fråga om sexualbrotten. Men när det är fråga om bevis och utredningar är lagstiftning inte det primära problemet utan kompetens, attityder och resurser.

Där måste helt enkelt polis och åklagare skärpa sig och inte exempelvis som nämns i rapporten avfärda ärenden för tidigt.

Det innebär att en bevisvärdering görs i tidigt skede och man redan där konstaterar att det inte går att styrka brott. Problemet med det är att det i senare skede hypotetiskt sett hade kunnat framkomma något som ändrat läget, men med tidigt avfärdande så missar man den möjligheten.

ANNONS

Att våldtäkt ofta är ett brott utan vittnen och omgärdat av problematiska attityder om vad som är våldtäkt eller inte gör det än viktigare att inte avfärda ärenden i ett för tidigt skede.

Här krävs arbete kring attityder och normer, dels bland poliser, men också i den breda allmänheten. Spekulationer om brottsoffrets berusningsgrad och klädsel förekommer fortfarande i diskussioner om brott eller inte förelåg, och det är inte, och har aldrig varit relevant.

Ett ytterligare problem rapporten uppmärksammar är att det är stora skillnader i hur många brott som klaras upp runt om i landet. Mellan det län som har högst uppklaringsprocent och det län som har lägst är skillnaden så stor som 32 procentenheter.

Så kan det inte vara. Att kunna bo och leva i landet handlar inte bara om bensinmackar och postkontor som det ibland framstår som i debatten, det handlar också om att kunna känna trygghet i sitt lokalsamhälle. Att de rättsvårdande myndigheterna har förtroende är då avgörande.

Om ens lokala polis är känd som sämst i landet på att utreda sexualbrott är troligen den mörka gatan hem ännu mer otrygg eller steget till att anmäla eventuella brott än svårare att ta.

Den samlade polisorganisationen har som ett av sina existensberättiganden och motiv att polisarbete runt om i landet ska hålla jämnare kvalitet.

ANNONS

Det måste tyvärr få ta tid och det är därför inte läge för större förändringar nu innan den nya organisationen har satt sig. Men om inget har hänt om två-tre år, kanske ska ansvarig minister då damma av Tryggare Sveriges idé.

ANNONS