Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson: Ola Johansson: Ett sjujäkla inflytande

Att pengarna används klokt ligger i allas intresse, så att vi inte eldar vare sig för kråkor eller olyckskorpar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Även om dödstalen i Covid-19 för tillfället närmast måste ses som försumbara, står det klart för alla att det är för tidigt att blåsa faran över. De restriktioner vi ser kommer finnas kvar och ju längre vi fortsatt tar ansvar att följa dem desto snabbare kan vi se dem lyftas, så att samhällslivet kan återgå till ett nytt normalläge. Utvecklingen i våra grannländer är oroande och stängningar av samhället som återigen aktualiseras kommer påverka världsekonomin under lång tid.

Det är mot bakgrund av det som Centerpartiet medverkar till historiska satsningar på att hantera effekterna av coronaviruset för människor, företag och samhälle och ge Sveriges ekonomi den nystart den behöver. Budgeten som presenterades tidigare i veckan innehåller både skattesänkningar som rivstartar ekonomin och kloka investeringar som rustar Sverige för framtiden. Kommuner och regioner får höjda statsbidrag för att de ska bära oss genom pandemins återverkningar på människors hälsa och välbefinnande, medan stöden till företagen ska lyfta oss ur dess järngrepp. Tråkigt nog är det just dessa som ifrågasätts.

Det är illavarslande när Vänstern hotat med att bryta ut och fälla sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Speciellt bekymmersamt är det att man tänker sig få stöd för det från Sverigedemokraterna. Vi som vill att unga ska ha en möjlighet att få sitt första jobb, trots den osäkerhet som råder måste nu förlita oss på att de övriga borgerliga partierna M och KD, står fast vi den politik de trott på medan vi styrde landet tillsammans.

Centerpartiet anser att de avvägningar som görs mellan behoven i kommuner och regioner, brottsbekämpning, polis, rättsväsende och försvar är väl avvägda. Det är väntat att de partier som inte medverkat i förhandlingar kommer bjuda över, men det ska också vara möjligt att snabbt omvandla mer pengar till bättre verksamhet. 100 Miljarder kronor är en rejäl ökning av statens utgifter och var och en av oss har ett intresse av att de används klokt, så att vi inte eldar, vare sig för kråkor eller olyckskorpar.

Hela tio av dessa görs på klimatsatsningar och grön omställning. Med ett förstärkt Bonus-Malus blir det fortfarande möjligt att köpa en fossildriven bil, men en del av priset sätts av för att sänka kostnaden för de miljöbästa bilarna. Från 1 januari 2021 kommer privatpersoner som vill installera solceller på taket, en laddstolpe för elbilen, eller lagra sin egen gröna energi kunna utnyttja ett så kallat grönt avdrag. Vi höjer även gränsen för hur stor en solcellsanläggning får vara för att producera el skattefritt från 255kW till 500kW. Det görs stora satsningar på kollektivtrafik, tåg och järnvägsunderhåll. Kravet på inblandning av biodrivmedel i diesel och bensin ökar på våra mackar.

Det görs också stora satsningar på landsbygden med kraftfullt utbyggt bredband i hela landet och stora investeringar i vägnät för upprustning och underhåll. Att Annie Lööf satt hårt mot hårt i förhandlingarna märks. Centerpartiet har haft ett sjujäkla inflytande över den statsbudget som presenterats.