Olämplig gåva eller inget att bråka om?

Ledare 18/9. Sverige är ett av de minst korrupta länderna i världen visar årliga mätningar från Transparency International. Mutor existerar knappt, men eftersom Sverige är ett litet land kan det i stället vara vänskapskorruption och svågerpolitik som är problemet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Bild: Johan Persson

Det finns en tendens att vifta bort risken för korruption, ”inte förekommer det här”, men just om man inte är ständigt observant på tecknen är risken desto större att trilla dit.

Stora företag, som Telia, har fällts för mutbrott utomlands och fått betala stora böter i USA. I Sverige har bolaget däremot blivit frikänt. Experter menar att vi har en svag lagstiftning, och troligen finns det en mentalitet att ta lätt på saken. Många vill inte se att riskerna finns även i Sverige, trots att det då och då görs avslöjanden. Nu senast i Sigtuna där Uppdrag Granskning fördjupade sig i osunda kontakter mellan ett byggbolag, en politiker och en förening. Inom kommuner och regioner finns oftast en insikt i att inte ta emot gåvor från företag och organisationer, men det finns ofta gränsfall som kan gälla resor och lyxiga middagar. Diskussionen måste hela tiden hållas levande och inte viftas bort.

ANNONS

Det är kanske inget att bråka om att Företagarna i Varberg, liksom på fler ställen i Halland, utser Årets tjänsteperson. De kommunalt anställda behöver all uppmuntran de kan få. Organisationen Företagarna borde däremot ta sig en allvarlig funderare om det är lämpligt att skänka en dyr cykel till en enskild kommunal handläggare, välförtjänt eller inte.

Redan förra året kritiserades Företagarna för gåvan som då gick till en annan person på kommunen. Säkert välförtjänt då också, men det kan knappast vara bra om människor på grund av gåvan tappar förtroendet för kommunen som institution. Den enskilde mottagaren ska inte lastas, men det är konstigt att Företagarna inte reflekterat mer när det kom samma kritik redan förra året. Alla myndigheter, organisationer och företag har en skyldighet att göra vad de kan för att hindra korruption att få fäste och då måste man börja med de små sakerna.

ANNONS